page title

De mus

In het ARTIS-tijdschrift schrijft Nico Dijkshoorn al een aantal jaar een column over ARTIS. Over miereneter-eters en slanke loeri’s. Over zwemmen als een zeeleeuw, over vale gieren die toch de liefde weten te vinden. En over mussen die je troosten.

Zoomeravond_Nico Dijkshoorn_2017_1920x1080.jpg

Als mijn kinderen mij naar een fotoalbum zien zoeken weten ze genoeg: de oude kale man, met al dat witte haar, gaat weer eens vertellen over de mus. En zo is het. Ik probeer, met alles wat ik in mij heb, de mus levend te houden. 

Mijn kinderen, 22 jaar en 25 jaar, moeten naast me gaan zitten en dan wijs ik naar foto’s. ‘Dit ben ik, tussen de mussen. Ze eten brood, dat mijn moeder op de grond gooide. Brood zonder spelt. Dat bestond toen nog niet. Casino-wit, dat vonden mussen heerlijk. Kijk maar goed, zo ziet een mus er uit.’

En dan keken ze. Op hun telefoon, stiekem onder de tafel, naar welke DJ ze die avond zouden gaan. Maar steeds als mijn kinderen op visite waren vertelde ik ze over de tijd dat de mus niet weg was te denken uit mijn jongensleven. Ze vlogen om mij heen, jaren en jaren lang, terwijl ik door een steeds ingewikkelder leven stommelde. 

Wat er ook allemaal veranderde (‘Sorry Nico, je bent wel heel aardig, maar ik ben verliefd op Rudy uit klas 5’), mussen waren er altijd. Een fijne, kleurloze vogel. Wat een toekan nodig had, die enorme snavel en de kleuren van een veel te zoet drankje, daar taalde de mus niet naar. De mus zocht het meer in gezelligheid, in de saamhorigheid. 

Tweeënveertig musjes die snel wegvliegen als je de tuin in komt lopen, ik kende geen fijner geluid. Zoals u merkt schrijf ik over de mus in de verleden tijd. Ik zie ze niet meer. Ze fladderen niet meer om mij heen als ik verdrietig ben. Vlak nadat mijn dochter was geboren vlogen ze om ons huis.

En dan is daar opeens ARTIS, met broedplekken voor mussen in het olifantenverblijf. Ik sta daar morgen, met mijn kinderen, of ze nu willen of niet. 

Voorjaarsvakantie in ARTIS

Kom net als Nico zoeken naar de mussen rondom het olifantenverblijf of ergens anders in het park tijdens de voorjaarsvakantie. Pak aan het begin van de Papegaaienlaan de Zoekkaart wilde natuur in ARTIS, en spot de mus, de blauwe reiger, een ijsvogel en andere inheemse dieren.

Kijk voor alle activiteiten in de voorjaarsvakantie in de dagagenda .