page title

ARTIS-gieren vliegen uit op Sardinië

De afgelopen twee jaar zijn er vijf jonge gieren uit ARTIS uitgevlogen op Sardinië. Samen met een groep andere vale gieren, die tegelijkertijd zijn uitgezet, vormen ze daar een welkome aanvulling op het teruggelopen aantal in het wild.

Uit het ei gekropen

De twee kuikens die in 2018 zijn uitgevlogen, kropen in het voorjaar van 2017 uit hun ei in de Gierenvolière in ARTIS. Het ene kuiken is verzorgd door een mannenkoppel; ‘Tot het einde van de broedtijd wisselde beide ouders de broedzorg over hun geadopteerde ei zorgvuldig af’ vertelt Job van Tol, dierverzorger van de vale gieren in ARTIS. Een paar weken nadat het kuiken uit het ei was gekropen stond Job voor de volière; ‘Het ene mannetje staat op wacht. De ander spuugt wat vleesresten op. Een klein snaveltje onder de grote vogel opent zich en neemt gretig de stukjes vlees aan.’ Nadat de kuikens uit het ei zijn gekomen, groeien ze snel en na drie maanden zijn vale gieren zelfstandig. 
Drie van de vier andere gieren waren de kuikens van gieren die in Spanje in het wild gewond raakten en in ARTIS zijn opgevangen. Zij konden door hun verwondingen niet meer worden uitgezet. Hun jongen kunnen met behulp van het project Life Under Griffon Wings en ARTIS uitvliegen boven het bergachtige gebied in noordwest Sardinië. Om deze gieren voor te bereiden op hun nieuwe leefomgeving, wennen ze eerst in een buitenvolière aan hun nieuwe omgeving. Pas daarna worden ze uitgezet.

GPS-trackers

De jonge gieren hebben allemaal een GPS-tracker gekregen waarmee zij op afstand gevolgd kunnen worden. Deze zitten als een harnas om hun romp heen. Na ongeveer twee jaar zorgen de breekpunten in het harnas dat het breekt zodat de gier niet zijn hele leven een GPS-tracker draagt. De gieren die in 2018 zijn uitgevlogen hebben zich gevoegd bij de grootste kolonie vale gieren van het eiland, bestaand uit 140-160 vale gieren, in het noordwesten van Sardinië. Ze vliegen mee met de kolonie, en worden meestal samen gezien op de voederplaats. Een van de twee vogels, het vrouwtje, is heel dominant en verdedigt actief haar plek dichtbij een karkas, of een schaduwplek onder een boom. De verwachting is dat de vale gieren die dit jaar zijn uitgezet zich bij dezelfde kolonie zullen aansluiten. Bij een van de gieren is binnen een jaar de GPS-tracker gebroken, maar hij wordt nog regelmatig gezien. Volg hieronder de andere gieren:

ARTIS 1

ARTIS 3

ARTIS 4

ARTIS 5

Opruimers van de natuur

Vale gieren zijn belangrijk voor de kringloop van de natuur. Als aaseters zorgen zij ervoor dat kadavers worden opgeruimd en voedingsstoffen niet verspild worden. Door hun kale kop en nek kunnen gieren van de karkassen eten zonder dat er bloed of vlees op hun achterblijft. Dankzij hun extreem zure maagzuur en goede afweersysteem kunnen zij het rottende vlees eten zonder hiervan ziek te worden.

50 volwassen koppels dankzij project

Vanaf de jaren 70 liep het aantal vale gieren sterk terug in Europa en ook op Sardinië. Boeren lieten vergiftigde karkassen op hun land liggen om de roofdieren te verdelgen. Ook kwam de natuurlijke leefomgeving van de vale gier in het gedrang. In 2013 waren er op dit eiland er nog maar 30 volwassen gierenkoppels, het laagste aantal ooit geteld. ARTIS steunt Life Under Griffon Wings, een project dat zich inzet voor de bescherming en instandhouding van de populatie wilde vale gieren op Sardinië. De afgelopen zes jaar hebben zij met concrete werkzaamheden hierin succes geboekt. Eerder dit jaar voerde het project een nieuwe telling uit, waarbij 50 volwassen koppels werden geteld. Het was voor het eerst in dertig jaar dat er zoveel vale gieren op het eiland zijn gezien. 

Lees hier meer over het natuurbehoudproject in Sardinië.