page title

ARTIS-gieren uitgezet op Sardinië

Op zaterdag 14 april zijn twee jonge vale gieren (Gyps fulvus) uit ARTIS uitgezet op Sardinië. Samen met twaalf andere gieren vormen ze daar een welkome aanvulling op het teruggelopen aantal vale gieren. 

Uit het ei gekomen

Beide kuikens zijn in het voorjaar van 2017 uit het ei gekomen in de Gierenvolière in ARTIS. Het ene kuiken is verzorgd door een mannenkoppel ; ‘Tot het einde van de broedtijd wisselde beide ouders de broedzorg over hun geadopteerde ei zorgvuldig af’ vertelt Job van Tol, dierverzorger van de vale gieren in ARTIS. Een paar weken nadat het kuiken uit het ei was gekropen stond Job voor de volière; ‘Het ene mannetje staat op wacht. De ander spuugt wat vleesresten op. Een klein snaveltje onder de grote vogel opent zich en neemt gretig de stukjes vlees aan.’ 

De andere uitgezette gier was het kuiken van twee gieren die in Spanje in het wild gewond raakten en in ARTIS zijn opgevangen. Zij konden door hun verwondingen niet meer worden uitgezet.

Op transport

Op 10 januari 2018 zijn de twee jonge vale gieren op transport gegaan naar Sardinië. Vale gieren zijn na drie maanden al zelfstandig. De jonge gieren waren op het moment van transport negen en tien maanden oud. De vogels konden in een buitenvolière op Sardinië alvast wennen aan hun nieuwe omgeving, voordat ze uitgezet werden in het wild. 

'ongelooflijk indrukwekkend'

Zaterdag 14 april, na een verblijf van drie maanden in de volière, was het zover en werden de gieren uitgezet. ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius was erbij op Sardinië en opende de volière van waaruit de vale gieren weg konden vliegen: 'Ik vond het ongelooflijk indrukwekkend de gieren daarna te zien wegzweven boven het gebied.' ARTIS draagt bij aan de herintroductie van vale gieren in dit gebied om het aantal gieren weer op niveau te brengen. Als aaseters hebben zij een belangrijke rol in het ecosysteem en in de kringloop van het leven. Sutorius: 'Zij eten dode dieren en zijn dus de opruimers van de natuur.' 
 

Vale gieren uitzetten_1920x1080_1.jpg

De vale gieren verlaten de tijdelijke volière op Sardinië en vliegen uit. Foto ARTIS, Ronald van Weeren

 

Volg de vale gieren uit ARTIS

De twee jonge gieren uit ARTIS hebben beide een GPS-tracker gekregen waarmee zij op afstand gevolgd kunnen worden. Op de kaart hieronder kun je zien waar de vale gieren uit ARTIS zich bevinden en hoe ver zij al gevlogen hebben.

De gieren bleven in het begin in de omgeving van het afgeschermde gebied in het Parco Regionale di Porto Conte, waar ze nog karkassen gevoerd krijgen. De jonge gieren uit ARTIS zijn de eerste tien dagen in de buurt gebleven van de locatie waar zij zijn uitgezet. Rond 24 april zijn ze allebei naar het zuiden gevlogen en hebben zich daar bij een kolonie van ongeveer 140-160 vale gieren gevoegd. 

De ARTIS-gieren mengen goed met de andere vale gieren. Ze vliegen mee met de kolonie, en worden meestal samen gezien op de voederplaats. Een van de twee vogels, het vrouwtje, is heel dominant en verdedigt actief haar plek dichtbij een karkas, of een schaduwplek onder een boom. 

ARTIS 1

ARTIS 2

Bescherming en herintroductie

Het aantal vale gieren liep vanaf de jaren ’70 terug, doordat boeren vergiftigde karkassen op hun land lieten liggen om roofdieren te verdelgen. De vale gieren, die zich als aaseters voeden met karkassen, werden hier het slachtoffer van. Sindsdien zijn er veranderingen in de regelgeving gekomen, is de natuurlijke leefomgeving van de vale gier beter beschermd en zijn er verschillende herintroductieprojecten geweest. Inmiddels gaat het beter met de vale gieren in Europa. 

Door nieuwe bedreigingen voor de vale gier, zoals aanrijdingen tijdens het eten van roadkill en verwonding door elektriciteitslijnen, blijft bescherming belangrijk. Zeker op Sardinië, waar in 2013 nog maar 30 koppels werden geteld.

‘Life Under Griffon Wings’

ARTIS steunt sinds januari 2018 het vale gieren herintroductieproject in Sardinië. Het doel van het ‘Life Under Griffon Wings’ project van de Universiteit van Sassari is om de populatie van vale gieren op Sardinië te behouden. 

Lees hier  meer over het natuurbehoudproject in Sardinië.

gierenvolliere 8R_1920X1080.jpg