None

De ernstig bedreigde eikelmuis (Eliomys quercinus) is nu te zien in het Kleine-Zoogdierenhuis.

Van koppel naar familie eikelmuizen in ARTIS

Het meest zeldzame zoogdier van Nederland plant zich succesvol voort – aug 29, 2022

ARTIS startte haar deelname aan het Europese fokprogramma voor de eikelmuis met een koppeltje, maar zij hebben niet stilgezeten. Inmiddels heeft het koppel al zes jongen grootgebracht en mogen we spreken van een heuse eikelmuizenfamilie.

Meest zeldzame zoogdier van Nederland

Dat is goed nieuws, want de eikelmuis is op dit moment het meest zeldzame zoogdier van Nederland. Met nog slechts tientallen exemplaren in het wild is de eikelmuis zelfs zeldzamer dan de reuzenpanda in China. De eikelmuis komt in Nederland nog op twee plekken voor: het Savelsbos en de Bemelerberg in Zuid-Limburg. In 2017 is het Europese fokprogramma voor de bedreigde soort opgestart door het Limburgse GaiaZoo. Sindsdien worden elk jaar eikelmuizen uitgezet op de Bemelerberg. Met de komst van een koppel eikelmuizen draagt ARTIS nu ook bij aan het fokprogramma. En sneller dan verwacht! Tijdens hun verblijf in de quarantaine is er gepaard en zijn er zes jongen geboren. Sinds deze week is de familie over gegaan naar hun nieuwe verblijf in het Kleine Zoogdierenhuis. Ook deze jongen gaan het fokprogramma in, met als gedroomd resultaat dat er steeds meer eikelmuizen hun weg vinden naar de Bemelerberg.

 

eikelmuis_1920x1080.jpg

De camera in het quarantaineverblijf legde de bewuste paring vast op beeld.

Beschuit met muisjes

Net als de gekleurde zoete spikkels, is de eikelmuis eigenlijk geen echte muis. Hij behoort tot de familie van de slaapmuizen, een knaagdierengroep tussen de families van eekhoorns en muizen in. De verwantschap met eekhoorns kun je zien aan zijn pluimstaart. Deze gebruikt hij om balans te houden tijdens het klimmen in bomen en struiken. De eikelmuis treedt niet graag in de belangstelling. De enkele families eikelmuizen die er nog zijn, leven een teruggetrokken bestaan in Zuid-Limburg. Ze zijn vooral ’s nachts actief, de helft van het jaar in winterslaap, en verschansen zich graag tussen dichtbegroeid struikgewas. Ook in ARTIS kan het een uitdaging zijn om een van de eikelmuizen te spotten in het verblijf. Dus kijk vooral goed naar de rommelhoekjes en nestkastjes, daar zullen ze zich meestal overdag verschansen.