None

ARTIS doelwit van cyberaanval

– jun 28, 2022

Op dinsdag 28 juni liet ARTIS weten doelwit te zijn geworden van een cyberaanval. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek naar de toedracht binnen en volgt hieronder een update.

18 juli 

Onderzoeksresultaten naar toedracht en impact cyberaanval bekend

Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de daders (persoons)gegevens hebben ontvreemd of ingezien. De hack lijkt geen gerichte aanval op ARTIS en de hackers zijn slechts korte tijd ‘binnen geweest’. ARTIS is niet tegemoet gekomen aan de eis van 1 miljoen euro in cryptovaluta. Wie de hackers zijn, is niet bekend. Dankzij veilige back-up data en extra maatregelen konden vrijwel alle ICT-systemen in de dagen na de aanval weer worden opgestart. 

We kunnen stellen dat de cyberaanval is afgewend. Toch maakt deze situatie ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100% veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen. Sinds de hack hebben we ons laten bijstaan door een cybersecurity specialist over de te nemen stappen. De bescherming en beveiliging van onze ICT-systemen en achterliggende data hebben we nog een keer tegen het licht gehouden. Niet alleen om herhaling te voorkomen, maar ook om het nog beter te organiseren dan we al deden.

___________________________________

28 juni

ARTIS doelwit van cyberaanval

ARTIS is doelwit geworden van een cyberaanval met ransomware. Cybercriminelen zijn binnengedrongen op het netwerk waardoor ICT-systemen eruit liggen. Het is nog niet bekend wie er achter deze hack zit. Wel is bekend dat de cybercriminelen een bedrag van 1 miljoen euro in cryptovaluta eisen. ARTIS heeft aangifte bij de politie gedaan en laat zich adviseren door een cybercrimespecialist. Omwille van het onderzoek kan ARTIS nu geen verdere details delen.  

Een ARTIS-woordvoerder licht toe: "Onze externe ICT-partner informeerde ons dat ARTIS doelwit is geworden van een cyberaanval. Toen dit duidelijk werd, is op het hoogste niveau meteen een crisisteam samengesteld. Ook is onze eigen IT-afdeling opgeschaald met specialisten op het gebied van cybercriminaliteit. Er zijn direct maatregelen getroffen om verdere toegang tot onze systemen te voorkomen om zo de digitale aanval stil te leggen. Omdat nog niet duidelijk is of de criminelen zich toegang hebben verschaft tot persoonsgegevens en emailverkeer is er uit voorzorg een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. ARTIS neemt deze situatie uiterst serieus en bepaalt samen met externe specialisten de juiste vervolgstappen".

Musea morgen weer geopend

ARTIS-Micropia en het ARTIS-Groote Museum waren vandaag gesloten voor publiek. Het goede nieuws is dat ze morgen weer geopend zijn voor bezoekers volgens normale openingstijden. ARTIS-Park is gewoon open, net als vandaag.