None

Foto: Wesley Overman

2022: Jaar van de Eikelmuis

– mrt 2, 2022

Het jaar 2022 is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot Jaar van de Eikelmuis. Samen met de Zoogdiervereniging, DierenPark Amersfoort en GaiaZOO vraagt ARTIS dit jaar aandacht voor het meest bedreigde knaagdier van Nederland en steunen we onderzoek naar het leefgebied en gedrag van de eikelmuis, om de wildpopulatie met die kennis nog beter te kunnen beschermen.

Zeldzamer dan de reuzenpanda

Het is het meest bedreigde knaagdier van Nederland, maar toch geniet de eikelmuis nog weinig bekendheid in ons land. Dat is niet heel gek, wanneer je bedenkt dat de eikelmuis inmiddels zeldzamer is dan de reuzenpanda in China. Met nog maar 100-150 exemplaren in het wild gaat de populatie van het ernstig bedreigde dier in heel Europa hard achteruit. De eikelmuis staat in de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren en komt in Nederland momenteel alleen nog voor in Zuid-Limburg.

Onderzoek naar het leefgebied en gedrag

De eikelmuis komt alleen voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg. Er is nog weinig bekend over wat de ernstig bedreigde eikelmuis nodig heeft om te overleven. Daarom wordt er in 2022 meer onderzoek gedaan naar hun slaapplekken, waar ze naar voedsel zoeken en de bomen en struiken waar ze graag in klauteren. Met dit onderzoek kan het leefgebied van de eikelmuis beter worden ingericht waardoor het aantal eikelmuizen in het wild verder kan groeien en ze andere leefgebieden kunnen bereiken.

None

Eikelmuis in winterslaap. Foto: Wesley Overman

De Amsterdamse eikelmuis

Alhoewel het dier niet in ARTIS leeft en zelfs niet in de directe omgeving voorkomt, is de eikelmuis geen onbekende in de regio. In 2020 is er zelfs een verstekeling aangetroffen in The Body Shop-winkel in Amsterdam, waarna het dier tijdelijk is opgevangen in ARTIS. Om bij te dragen aan het fokprogramma is het mannetje overgeplaatst naar GaiaZOO. Daar bleek het dier met zijn genen een belangrijke bijdrage aan het fokprogramma te kunnen leveren. Dat is uitzonderlijk met zo’n kleine populatie. Inmiddels weten we dat de Amsterdamse eikelmuis al meerdere malen voor nageslacht heeft gezorgd, waarvan de eersten nu ook zijn uitgezet op de Bemelerberg in Zuid-Limburg.

ARTIS zal dit jaar op meerdere momenten aandacht besteden aan de eikelmuis. Houd de website en social media van ARTIS in de gaten om meer te weten te komen!

meer informatie