None

ARTIS verwelkomt acht internationale kunstenaars in Machine Wilderness

Technologie in gesprek met natuur – feb 28, 2022

In ARTIS start op 11 maart het artistieke onderzoeksproject Machine Wilderness. Acht kunstenaars onderzoeken de relatie tussen technologie, mens en natuur in ARTIS.

Ze nemen de bezoekers mee door middel van workshops, lezingen en expedities. Kan technologie ook zo ontworpen worden dat ze niet uitsluitend de mens dient, maar ook andere levende organismen? Machine Wilderness loopt van 11 maart tot en met 24 juni in ARTIS. Het artistiek onderzoeksproject is een initiatief van Theun Karelse ( FoAM ) en Alice Smits ( kunstpodium Zone2Source ).

meer informatie

ARTIS residency

De deelnemende kunstenaars zijn Ivan Henriques, Heather Barnett, Ian Ingram, Špela Petrič, Antti Tenetz, Driessens & Verstappen en Thomas Thwaites. Zij gaan allemaal afwisselend enkele weken bij ARTIS in residency. Ze werken op diverse locaties in het park en krijgen een atelier en presentatieruimte tot hun beschikking. Door middel van experimenten proberen ze dichter bij het leven van andere wezens te komen en hopen ze verborgen werelden te onthullen. Kan technologie ons toegang geven tot het leven van dieren, planten of microben?

Bezoekers kunnen de kunstenaars aan het werk zien in het park en met hen in gesprek gaan. De kunstenaars zijn te herkennen aan hun kunstenaars-hesje. Gedurende hun residency houden ze iedere woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur een open studio of workshop voor publiek. Op de laatste donderdagmiddag van hun residency houden de kunstenaars ook een eindpresentatie. Bekijk hier het programma. 

None

Nevermore-a-matic van Ian Ingram © Ian Ingram

Vertaalmachine tussen de Victoria Kroonduif en Amsterdamse stadsduif

Ian Ingram maakt een robot die fungeert als een vertaalmachine tussen de Victoria Kroonduif in ARTIS en overvliegende stadsduiven. Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen gaat met behulp van kunstmatige intelligentie onder andere sterns, stokstaartjes en alpensteenbokken observeren en droombeelden produceren. Antti Tenetz brengt een machine, die vooralsnog alleen de arctische dierenwereld kent naar de exotische wereld van ARTIS. Hoe gaat kunstmatige intelligentie om met het onbekende? Heather Barnett richt onze blik op de mieren in ARTIS en hun slimme collectieve gedrag. Ivan Henriques bouwt in samenwerking met ARTIS-Micropia een sculptuur met microben. Thomas Thwaites gaat proberen een onschadelijk voertuig te ontwerpen. Špela Petrič wil achterhalen welke verborgen arbeid nodig is om het ecosysteem in ARTIS vitaal en veerkrachtig te houden. Ze neemt de bezoekers mee op verkenningstocht in het park.

Verbeelding speelt van oudsher een rol in ARTIS

In 2015 startte Machine Wilderness met een symposium in ARTIS en werd sindsdien opgevolgd met (internationale) tentoonstellingen, lezingen en expedities op het grensvlak van natuur, technologie en kunst. Nu keert Machine Wilderness terug naar ARTIS. "ARTIS is een plek waar de mens al sinds 1838 de natuur bestudeert en beleeft", zegt Judith de Bruijn, Specialist Kunst & Erfgoed bij ARTIS. "Verbeelding speelt van oudsher een rol: natuurhistorische boeken werden verzameld, kunstenaars kwamen naar ARTIS om te tekenen en muziek klonk regelmatig in het park. De term Natura Artis Magistra, natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap, verwijst daarnaar. Vandaag de dag kunnen ook machines ons helpen de wereld te begrijpen, bestuderen en verbeelden. Terwijl technologie vaak in verband wordt gebracht met vervreemding van de natuur, wil Machine Wilderness onderzoeken of het ons ook kan helpen om dichterbij het leven op aarde te komen. Juist in ARTIS is dat relevant, waar (herstel van) contact met al het leven op aarde, voorop staat."

Machine Wilderness wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creative Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vrienden Loterij Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.