None

ARTIS in 2030

– jan 21, 2022

ARTIS kijkt terug op twee moeilijke jaren. Ook nu zijn we helaas nog gesloten voor publiek en is het akelig stil in het park. Toch is er ook veel om naar uit te kijken. Al bijna twee jaar ligt er een toekomstplan voor ARTIS klaar. Vanwege het coronavirus en de gevolgen daarvan voor ARTIS is het plan destijds in de ijskast gezet. Maar we willen niet langer wachten op corona, we willen vooruit gaan om de toekomst van ARTIS vorm en inhoud te geven.

We zetten een stip op de horizon en gaan onszelf het komende decennium opnieuw uitvinden. Zoals we in onze 184-jarige geschiedenis vaker hebben gedaan. Het vertrouwde ARTIS, waar miljoenen bezoekers dierbare herinneringen aan hebben, blijft. Wel gaan we er met andere ogen naar kijken. Naar een tuin van leven. Een plek voor alle vormen van leven: dieren, planten, bomen, microben. En de mens die zelf deel uitmaakt van de natuur. Met het ARTIS van morgen willen we onze bezoekers met andere ogen laten kijken naar de natuur, dus ook naar onszelf.

Op dit stukje van Amsterdam komt straks alles samen, een dwarsdoorsnede van onze leefwereld waarin alles met elkaar verbonden is. Van Micropia tot het ARTIS-Park, met de dieren, botanische en eetbare tuin, tot een vernieuwd Planetarium en gerestaureerd Aquarium. En met de heropening van het ARTIS-Groote Museum in het nabije vooruitzicht. ARTIS wordt nog meer een plek waar de onlosmakelijke verbondenheid van de mens met de natuur voelbaar wordt. 

In een Volkskrant artikel dat vandaag verschijnt, vertellen Rembrandt Sutorius (ARTIS-directeur), Haig Balian (Artistiek directeur Groote Museum), Milo Grootjen (Hoofd Planetarium en sterrenkundige) en Jantien Koenders (Hovenier en bomenspecialist) voor het eerst meer over het ARTIS van morgen. 

Binnenkort vind je op onze website meer informatie over de plannen die wij met de toekomst van ARTIS hebben.