None

Zonsverduistering te zien in ARTIS

– jun 1, 2021

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland die per zaterdag 25 september ingaan, zijn ook goed nieuws voor de bezoekers van ARTIS! De verplichte 1,5 meter afstand wordt losgelaten en ARTIS mag weer open met een volledige capaciteit. 

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. In ARTIS kun je dit op een veilige manier komen bekijken. Er is buiten een telescoop opgesteld die het zonsbeeld projecteert, zodat je de maan voor de zon voorbij kunt zien bewegen.

Ook bij slecht weer, als bewolking het zicht belemmert, is er veel te zien en ontdekken. In het ARTIS-Planetarium is van 11.00 tot 14.00 uur een doorlopende voorstelling en een liveverbinding met een andere locatie waar het zicht wel goed is, zodat de eclips altijd goed te volgen is. Ontdek hoe een zonsverduistering ontstaat, hoe je deze veilig kunt waarnemen en wanneer de eerstvolgende totale zonsverduistering boven Nederland is. 

De gedeeltelijke verduistering is zichtbaar als een hap uit de zon. Het maximum van de eclips is om 12:23 uur en dan wordt 17% van de zon bedekt. Dat is niet voldoende om het donker te maken maar duidelijk genoeg om alles met een eclipsbril zonder versterking te kunnen zien.

Deze komende zonsverduistering staat de maan te ver in haar baan om de aarde om de zon volledig af te kunnen dekken. Op plekken in de wereld waar de maan totaal voor de zon schuift zie je dan een ringvormige zonsverduistering.