None

Twee grote mara’s geboren in ARTIS

– jun 1, 2021

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland die per zaterdag 25 september ingaan, zijn ook goed nieuws voor de bezoekers van ARTIS! De verplichte 1,5 meter afstand wordt losgelaten en ARTIS mag weer open met een volledige capaciteit. 

Afgelopen zondag zijn in ARTIS twee grote mara’s geboren. De moeder liep vrijwel meteen weer buiten over de Pampa en komt meerdere keren per dag terug naar het hol om haar jongen te voeden. De jonge mara’s zullen zich de komende weken steeds vaker buiten het hol laten zien als hun moeder ze roept. Na een week of twee hupsen de kleintjes mee over de Pampa.

De verzorgers hebben nog niet kunnen ontdekken of de geboren dieren mannetjes of vrouwtjes zijn. Er leven nu in totaal zeven grote Mara’s in ARTIS; de moeder en vader met hun twee jongen, een ander volwassen paar en nog een volwassen man. 

De grote mara (Dolichotis patagonum) in een cavia-achtige en leeft in de centrale en zuidelijke regio’s van Argentinië. Dit gebied bestaat uit veel verschillende leefomgevingen variërend van woestijn tot doornige struikgewassen. Grote mara’s graven holen in open grasvlaktes. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze hen goed in de gaten houden. Het zijn herbivoren; ze eten gras, planten fruit en zaden. 

Mara’s zijn monogame dieren. Een paar blijft meestal hun hele leven samen. Het mannetje beschermt het vrouwtje tegen roofdieren en andere gevaren, overal waar ze gaat. Buiten de voortplantingstijd hebben ze weinig contact met soortgenoten. De grote mara deelt de Pampa, die zich in ARTIS tussen de Steenbokkenrots en de flamingovijver bevindt, met de Zuid-Amerikaanse tapir, de capibara, de grote miereneter, Chinese muntjak en de kuifhoenderkoet.