None

Warm de winter door in ARTIS. Illustratie: Eveline Schram

Warm de winter door in ARTIS

– nov 24, 2021

ARTIS hult zich tot en met de voorjaarsvakantie in winterse sferen. Niet alleen is het voorplein sfeervol verlicht, maar er worden ook allerlei winteractiviteiten georganiseerd. De liefhebber van de kou kan zich aansluiten bij een winterrondleiding in de buitenlucht, terwijl de koukleum tijdens de speciale winterspeurtocht langs de warme binnenverblijven hopt. Tussen de activiteiten door kan een ieder zich te goed doen aan winterse lekkernijen zoals erwtensoep, poffertjes en warme chocolademelk. Bezoek ARTIS tijdens de wintermaanden en kom warm de winter door.

Warm de winter door met de speurtocht

Net als dieren, planten en microben gedijen mensen soms ook beter in warme omstandigheden. Met een speurtocht langs de binnenverblijven warm je je niet alleen op, maar ontdek je aan de hand van vragen en opdrachten ook hoe de natuur zich aanpast aan de verschillende seizoenen. Voor het microscopisch kleine beerdiertje is dat een koud kunstje, terwijl verschillende vogels zich intensief voorbereiden met een dieet van vettige vis. 

Sneeuwaap en kerstroos

Alhoewel veel bomen hun blad verliezen en de 130.000 bollen in de grond geduldig wachten tot het voorjaar, is er ook in de winter veel te zien in de tuin van het ARTIS-park. Sneeuwklokjes, kerstroos, boerenkolen en spruiten vieren hoogtij. Ook veel dieren passen zich aan de winterse temperaturen aan. De vacht van de Japanse makaak, ook wel sneeuwaap genoemd, beschermt het dier tegen temperaturen van zelfs -15 graden Celsius. Tijdens een winterwandeling door het park vertellen de rondleiders je alles over het aanpassingsvermogen van dieren, planten en microben in de winter. 

Bestaat zoiets als een winterse sterrenhemel?

Ziet de sterrenhemel er in de winter eigenlijk anders uit dan in de zomer? Welke planeten kun je zelf aan de hemel vinden? En wat is de astronomische achtergrond van Kerstmis en andere winterse feestdagen? Tijdens een voorstelling in het ARTIS-Planetarium maak je een ruimtereis langs alle planeten en sterren, vanuit je luie warme stoel. 

Warm op in het binnenverblijf van de microben: ARTIS-Micropia

Breng tijdens de speurtocht ook een bezoek aan ARTIS-Micropia, 's werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Voor de mens is het lekker warm in het museum, maar veel microben hebben dit niet nodig om te overleven. Sterker nog, een beerdiertje kan zelfs in een temperatuur van -270 graden Celsius overleven. Alleen in de maand december is Micropia voor kinderen t/m 17 jaar nog gratis. 

Praktische informatie

Warm de winter door in ARTIS bezoek je van woensdag 1 december tot en met zondag 6 maart. ARTIS is iedere dag, ook in de weekenden geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Bekijk de dagagenda voor meer informatie.