None

Bezoek vanaf donderdag 1 juli het Apenhuis

– jun 30, 2021

Vanaf donderdag 1 juli is het Apenhuis in ARTIS weer geopend voor bezoekers. Het rijksmonumentale verblijf was sinds het begin van de coronacrisis tijdelijk gesloten. Het verblijf, waar de dieren los rondlopen en vliegen, werd uit voorzorg enige tijd gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Enkele primaten die vóór de tijdelijke sluiting in het Apenhuis leefden, zijn overgeplaatst naar het Kleine-Zoogdierenhuis.

In het Apenhuis waan je je in een klein tropisch regenwoud. Er groeien verschillende ficussoorten en er zijn klimstructuren waarover de dieren zich door het verblijf kunnen bewegen. Zo kunnen bezoekers de dieren waarnemen tussen de takken of boven hun hoofd in het bladerdek . De grijspootdoeroecoeli en tweevingerige luiaard leven al enige tijd in het Apenhuis, maar bezoekers maken nu ook kennis met een nieuwe diersoort in ARTIS: Het grijpsstaartstekelvarken. De verschillende dieren vinden allen hun oorsprong in Zuid-Amerika en leven in harmonie samen in het plantrijke verblijf. 

Grijpstaart en gespierde klauwen

Het grijpstaartstekelvarken komt voor in de tropische bossen van het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Ze danken hun naam aan de stekels die als haren vastzitten aan het lichaam en de lange grijpstaart. Net als zwarte slingerapen hebben grijpstaartstekelvarkens een lange, sterke grijpstaart met aan het uiteinde een kaal eeltkussentje voor meer houvast. Ze leven 85 % van hun tijd in bomen en zijn daar met hun lange grijpstaart en gespierde klauwen op aangepast.

Grijpstaartstekelvarken 2 - Kirsten van Tunen - 1920x1080.jpg

Het grijpstaartstekelvarken in het Apenhuis, foto Kirsten van Tunen.

Een lange geschiedenis

Het eerste Apenhuis vindt zijn oorsprong al in 1851, waarna het in 1909 volledig opnieuw werd gebouwd. Door het drukke handelsverkeer destijds met het toenmalig Nederlands-Indië waren er in het Apenhuis voornamelijk laponderapen, kuifmakaken en gougwanggibbons te zien.  In 2010-2011 werd het Apenhuis grondig gerestaureerd en gerenoveerd en leven er sindsdien verschillende diersoorten samen, zonder een afscheiding tussen hen en publiek.