None

De goudwanggibbon in ARTIS, foto Edwin Butter.

Goudwanggibbon verlaat ARTIS

– mrt 24, 2021

Een van de mannelijke goudwanggibbons heeft ARTIS deze week verlaten. Het mannetje, geboren in ARTIS in 2014, is inmiddels volwassen en klaar om elders zijn eigen familie te starten.

Gibbons behoren tot de mensapen, net als gorilla’s en chimpansees. Ze leven in familiegroepen bij elkaar en beide ouders besteden veel aandacht aan de zorg voor hun nakomelingen. Na gemiddeld zeven jaar verlaten volwassen gibbonmannetjes de familie om op zoek te gaan naar een eigen levenspartner. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor goudwanggibbons en in samenwerking met de programmacoördinator is een nieuwe plek gevonden in een andere dierentuin aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). 
In ARTIS leven nu nog drie goudwanggibbons. Het ouderlijk stel dat sinds 2011 in ARTIS leeft en hun jongste nakomeling die in 2019 werd geboren.

Bedreigingen

Goudwanggibbons leven van oorsprong in het regenwoud van Zuidoost-Azië, maar worden bedreigd door verlies en versnippering van hun leefgebied. Daarnaast worden jonge gibbons gevangen voor de verkoop als huisdier of voor vleesconsumptie.  Goudwanggibbons worden op dit moment nog niet efficiënt beschermd, zelfs niet in natuurreservaten of nationale parken. De enkele wetten die de jacht op deze dieren verbieden worden nog onvoldoende gehandhaafd.