Prof. dr. Erik de Jong neemt afscheid van hoogleraarschap en ARTIS

– dec 9, 2020

Vandaag neemt professor dr. Erik A. de Jong, ARTIS-hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, afscheid van zijn hoogleraarschap en van ARTIS. Elf jaar lang bekleedde hij met grote toewijding de bijzondere leerstoel Cultuur, Landschap en Natuur. Zijn onderwijs en onderzoek richtte zich op de relatie tussen cultuur en natuur, de positie van de mens in de natuur en de betekenis van tuin, park, landschap en groen erfgoed. Als adviseur van ARTIS leverde hij onder meer een essentiële bijdrage aan de transformatie van ARTIS. Op 3 december gaf hij zijn laatste college. Vandaag werd zijn afscheid gevierd met een digitale bijeenkomst, de publicatie van zijn afscheidsessay genaamd ‘Biophilia – van vensterbank tot landschap’ en een digitaal dossier over zijn werk.

Erik de Jong blies in 2009 met zijn leerstoel de lange academische traditie van ARTIS, die teruggaat tot haar oprichting in de 19e eeuw, op prachtige wijze nieuw leven in. Het brede perspectief van de bijzondere leerstoel Cultuur, Landschap en Natuur diende als een platform voor verschillende wetenschappelijke disciplines. Dat resulteerde in bijzondere collegereeksen, belangwekkende publicaties en lezingen, en waardevolle adviezen. De leerstoel is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst die de eerste termijn ondersteunde en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting die de tweede termijn ondersteunde.

Als ARTIS-adviseur leverde hij een essentiële bijdrage aan de transformatie van het ARTIS-Park naar het educatieve instituut dat ARTIS vandaag de dag is. Hij gaf mede vorm aan de publicatie ´Meer ruimte voor ARTIS – masterplan voor dier, plant, educatie en erfgoed´ die het begin inluidde van belangrijke veranderingen voor ARTIS. ARTIS  werd steeds meer een plek waar de natuur in de breedste zin werd getoond: van microben, tot dieren en planten, tot het heelal. In het bijzonder vergrootte Erik de aandacht en waardering voor het ensemble dat Artis vertegenwoordigt met zijn erfgoed van belangrijke 19de-eeuwse gebouwen, het  groene erfgoed  aan  planten, bomen en tuinen in combinatie met de natuur- en kunsthistorische collecties. Voor dit alles, tezamen met de talloze andere zaken waarin Erik heeft geadviseerd en bijgestaan, is ARTIS hem ontzettend dankbaar.

Wil je meer weten over Erik de Jong? Lees dan het dossier dat vandaag over hem is gepubliceerd via www.artis.nl/erik-de-jong . Hierin vind je onder meer artikelen uit het ARTIS-tijdschrift die door hem zijn geschreven en interviews.