None

ARTIS lanceert Groote Museum

– mei 27, 2020

Update: ARTIS opent op 12 mei een nieuw museum. Na 75 jaar gesloten te zijn geweest voor publiek, gaat het Groote Museum aan het Artisplein opnieuw open met een compleet nieuw concept. In het Groote Museum ervaren bezoekers naast de verschillen en overeenkomsten, bovenal de verbondenheid tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe. Het rijksmonument ARTIS-Groote Museum is het oudste museumgebouw van Amsterdam, daterend uit 1855. Het monumentaal erfgoed is duurzaam gerestaureerd en vernieuwd. De heropening is een belangrijke stap binnen het toekomstplan van ARTIS om bezoekers met andere ogen naar onze wereld te laten kijken.

Haig Balian, artistiek directeur van het Groote Museum: "Dit museum gaat over jou en hoe je verbonden bent met alles wat leeft. Veel mensen hebben het gevoel van verbondenheid wel, maar kunnen dat nog niet concreet maken. In het Groote Museum hebben we een vorm ontwikkeld waardoor je de verbondenheid en afhankelijkheid letterlijk kunt voelen. Pas als je begrijpt wat je bent en hoe je verbonden bent met ander leven, ben je geen buitenstaander meer en kun je nadenken over de toekomst."

Feestelijke opening

De heropening van het ARTIS-Groote Museum wordt gevierd met een speciaal programma voor bezoekers tijdens de openingsdagen van donderdag 12 mei t/m zondag 15 mei 2022. Het Groote Museum wordt, na het bekroonde ARTIS-Micropia, het tweede museum van ARTIS waar bezoekers straks naartoe kunnen. De ingang van het museum is gelegen aan het vrij toegankelijke Artisplein. 

Toekomst van ARTIS

Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur: “In ARTIS omarmen we al het leven. Van het onzichtbare leven in Micropia, tot de dieren en planten in de tuin en het oneindige in het Planetarium. De heropening van het Groote Museum is een belangrijke stap in ons toekomstplan. Na een bezoek kijk je straks met een andere blik naar alles wat leeft in ARTIS: met meer verwondering en een groter gevoel van verbondenheid. Hiermee inspireren we bezoekers om het verschil te maken in de uitdagingen van vandaag en morgen.”

Het programma tijdens de feestelijke openingsdagen van 12 t/m 15 mei wordt op een later moment bekendgemaakt. Houd de website van ARTIS in de gaten voor meer informatie en volg het Groote Museum op sociale media  ( Instagram , Facebook , Twitter , LinkedIn ).

De ontwikkeling van het Groote Museum is tot stand gekomen dankzij de bijdragen van onze begunstigers en subsidiënten. Als erkend goed doel is deze steun onmisbaar voor ARTIS. 

ARTIS bestaat uit de dierentuin, Planetarium, ARTIS-Micropia, het ARTIS-Groote Museum en de botanische tuin, gelegen in het historische stadspark. 

Oud Nieuwsbericht

Mens als onderdeel van de natuur

De huidige coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt dat mens en natuur niet te scheiden zijn en de mens juist onderdeel is van de natuur. Het museum is relevanter dan ooit. De realisatie van het Groote Museum is een belangrijke stap in de vernieuwing van ARTIS. Aan dieren, planten, microben en het universum wordt nu ook de mens toegevoegd. Want in deze tijd kunnen we de wereld niet meer zien zonder de mens en zijn rol hierin.

Emotionele expeditie

In het Groote Museum wordt de bezoeker met zijn eigen lichaam, kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden meegevoerd op een emotionele expeditie en stelt zichzelf vragen als “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe? Wat is het om mens te zijn, en ben ik alleen of ben ik verbonden? Maatschappelijke thema’s zoals circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid zijn verwerkt in vaste opstellingen. Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt. Je gebruikt je eigen lichaam als onderdeel van de expeditie en van daaruit ontdek je jezelf en maak je verbinding met de wereld om je heen. Zo worden  de thema’s persoonlijk en krijg je meer inzicht in wie je bent. Je wordt je bewust van je omgeving, je spiegelt je daaraan en merkt dat je onderdeel bent van een groter geheel.  

Werkplaats

Uniek is dat het Groote Museum bestaat uit de museumexpeditie en een werkplaats. Deze twee functies lopen in elkaar over en versterken elkaar. De werkplaats is een plek voor verdieping en interactie met een dagelijkse programmering. Experts delen hun kennis met bezoekers en meerdere malen per dag worden vrij toegankelijke workshops gegeven. Voor scholieren, studenten en jonge professionals komen op maat gemaakte workshops, aansluitend op de curricula. Bedrijven, organisaties, beleidsmakers en wetenschappers kunnen er straks terecht voor samenkomst, debat en verdieping. Ook wordt ruimte geboden aan kunstenaars. Dit alles om inzicht te verschaffen en de noodzakelijke, maatschappelijke veranderingen in denken en doen teweeg te brengen.

Best bewaarde geheim van Amsterdam

Het Groote Museum is gebouwd tussen 1852 en 1855 als het eerste museumgebouw van Nederland. Het was een plek van samenkomst en vervulde een belangrijke sociale en culturele rol in Amsterdam in de 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw. Het wordt wel het best bewaarde geheim van Amsterdam genoemd omdat de deuren sinds 1947 gesloten zijn. De vernieuwing en restauratie van dit rijksmonument is gestart in 2017 en zal in 2021 gereed zijn. Het vernieuwde en gerestaureerde gebouw zal een belangrijk collectiestuk van het museum zijn en de bezoekerservaring versterken.

Crisis als stimulans

“De huidige tijd onderstreept nog eens de urgentie dat we meer inzicht moeten krijgen in onszelf en de relatie met de wereld om ons heen. Het is een extra stimulans om door te gaan met de realisatie van het Groote Museum, hoe uitdagend ook. Het museum geeft straks een groot publiek inzicht in zichzelf in relatie tot zijn of haar omgeving en de aarde waarop we leven” aldus Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur. De ontwikkeling van het museum en werkplaats wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met partner Wereld Natuur Fonds. Daarnaast heeft de BankGiro Loterij, een groot aantal particuliere schenkers en fondsen, waaronder het Cor van Zadelhoff Fonds, en de overheid geholpen bij de vernieuwing en restauratie van het monumentale gebouw.

Het Groote Museum wordt gecreëerd door vrijwel hetzelfde team dat het internationaal bekroonde Micropia heeft ontwikkeld. Het team werkt voor de inhoud samen met meer dan 50 wetenschappers, experts en kunstenaars, die ook als het museum open is verbonden zullen blijven, onder andere door het geven van lezingen aan de ARTIS-Academie.

Eerste video's nieuwe museum

Bekijk de eerste filmpjes over het nieuwe museum hieronder.