None

Drie jonge vale gieren uit ARTIS slaan vleugels uit op Sardinië

Gieren ontdekken nieuwe leefomgeving op warmste dag van de week – jun 26, 2019

Op Sardinië zijn gisteren drie jonge vale gieren uit ARTIS uitgezet. Zij maakten deel uit van een groep van twaalf jonge vale gieren die hun vleugels hebben uitgeslagen boven het bergachtige gebied van noordwest Sardinië.

Drie en een half uur nadat de deuren van de tijdelijke volière werden geopend vlogen de eerste gieren naar buiten. Met een paar vleugelslagen waren ze boven het dal en gebruikten ze de opstijgende hete lucht om verder omhoog te zweven. Het was dinsdag met 38 graden, net als in Nederland, de heetste dag van de week op Sardinië. ARTIS werkt samen met het project Life Under Griffon Wings om de populatie wilde vale gieren op Sardinië in stand te houden. Vale gieren zijn als aaseters  natuurlijke opruimers en zijn belangrijk voor de kringloop van de natuur.

2mb_E4A2458.jpg

GPS-trackers

Vorig jaar heeft ARTIS ook vale gieren uitgezet op Sardinië. Deze dieren hebben zich  gevoegd bij de grootste kolonie vale gieren van het eiland, bestaand uit 140-160 vale gieren, in het noordwesten van Sardinië. De verwachting is dat de vale gieren die gisteren zijn uitgezet zich bij dezelfde kolonie zullen aansluiten. De drie jonge gieren hebben, net als de vogels van vorig jaar, een  GPS-tracker  gekregen. Volg hieronder de gieren van dit jaar:

ARTIS 3
ARTIS 4
ARTIS 5

50 volwassen koppels dankzij project

Vanaf de jaren 70 liep het aantal vale gieren sterk terug in Europa en ook op Sardinië. Boeren lieten vergiftigde karkassen op hun land liggen om de roofdieren te verdelgen. Ook kwam de natuurlijke leefomgeving van de vale gier in het gedrang. In 2013 waren er op dit eiland er nog maar 30 volwassen gierenkoppels, het laagste aantal ooit geteld. ARTIS steunt Life Under Griffon Wings, een project dat zich inzet voor de bescherming en instandhouding van de populatie wilde vale gieren op Sardinië. De afgelopen zes jaar hebben zij met concrete werkzaamheden hierin succes geboekt. Eerder dit jaar voerde het project een nieuwe telling uit, waarbij 50 volwassen koppels werden geteld. Het was voor het eerst in dertig jaar dat er zoveel vale gieren op het eiland zijn geteld. 

Opruimers van de natuur

Vale gieren zijn belangrijk voor de kringloop van de natuur. Als aaseters zorgen zij ervoor dat kadavers worden opgeruimd en voedingsstoffen niet verspild worden. Door hun kale kop en nek kunnen gieren van de karkassen eten zonder dat er bloed of vlees op hun achterblijft. Dankzij hun extreem zure maagzuur en goede afweersysteem kunnen zij het rottende vlees eten zonder hiervan ziek te worden.