None

Derde Californische zeeleeuw geboren in ARTIS

Eerste twee pups steeds actiever bij het water – jun 22, 2018

De eerste dag van de zomer stond dit jaar voor ARTIS in het teken van de dood en het leven. Terwijl aan de ene kant van het park gezocht werd naar de vermiste gibbon, werd aan de andere kant de zomer ingeluid met nieuw leven. Er is namelijk nog een Californische zeeleeuw geboren.

De vorige pups kwamen 30 en 31 mei ter wereld. De pup heeft al gedronken bij de moeder. Het geslacht van de pup is nog onbekend. De weeën van de moeder begonnen al op maandag en in de nacht op 21 juni wierp zij de pup buiten bij het bassin. Daarna zijn de moeder en pup naar het binnenverblijf gegaan, waar zij afgezonderd van de groep hun band versterken. De pup is daarom vooralsnog niet zichtbaar voor bezoekers, en kiest zelf het moment van naar buiten gaan.

Zwemmen

De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) komt voor langs de westkust van Noord-Amerika. De zeeleeuw beweegt zich zowel in het water als op het land uitstekend voort. Hij kan wel zo’n vijftien tot twintig minuten zijn adem inhouden. Zeeleeuwenpups kunnen meteen na de geboorte nog niet zwemmen. Ze leren dit van de iets oudere dieren uit de groep. De twee pups die eind mei geboren werden, zijn inmiddels wel steeds meer in de buurt van het water te vinden, maar echt gezwommen hebben ze nog niet. De jonge zeeleeuwen oefenen aan de rand van het bassin, en gaan snel weer naar de rand wanneer zij geen bodem meer onder zich voelen. De oudste pups groeien goed en krijgen steeds meer spieren in hun flippers. Onder water gebruiken zeeleeuwen hun voorflippers om vooruit te komen, en hun achterste vinpoten als roer. Dit in tegenstelling tot de zeehond; die doet het net andersom.