None

Ontsnapte pelikaan terug in ARTIS

– jun 29, 2018

De roze pelikaan die vanochtend wegvloog uit ARTIS, is gevonden. Dierverzorgers konden hem rond 11.45 uur pakken op het spoor vlakbij Amsterdam Muiderpoort, en kregen daarbij hulp van de politie. Het treinverkeer stond enige tijd stil, nadat een sprinter een noodstop maakte voor de pelikaan. De vogel is teruggebracht naar ARTIS en maakt een goede indruk. Hij wordt de komende periode goed in de gaten gehouden door de dierenarts.

Kortwieken

De pelikaan vloog vanochtend weg tijdens het kortwieken. De roze pelikanen leven in ARTIS op ’t Veentje. Iedere vijf weken wordt er een stukje van het uiteinde van de veren geknipt, zodat ze niet wegvliegen. Het kortwieken is te vergelijken met het knippen van nagels: het is pijnloos, moet doorlopend gebeuren en groeit vanzelf weer aan. De afgelopen periode was het broedseizoen voor de vogels. Om onrust in de groep te voorkomen, is er gewacht met kortwieken. Maar het moment van kortwieken luistert heel nauw en gebeurde bij deze pelikaan net iets te laat.

Terug bij de groep

De pelikaan is na terugkomst goed in de gaten gehouden door de dierenarts. Zaterdag kon de vogel weer in de vijver bij 't Veentje geplaatst worden, waarna hij regelrecht terug naar de groep zwom.