None

MOAM en ARTIS openen art = ARTIS

Achttien jonge kunstenaars krijgen een podium in ARTIS – apr 20, 2018

Gisteravond werd art = ARTIS feestelijk geopend op het Artisplein. Voor deze expositie sloegen ARTIS en creatief platform MOAM de handen ineen en werden achttien jonge kunstenaars geselecteerd om werken te maken die geïnspireerd zijn op de dieren, planten, microben en geschiedenis van ARTIS. Kunst is al sinds de oprichting in 1838 onderdeel van ARTIS en met art = ARTIS krijgen jonge talenten de kans hun werk aan een groot publiek te tonen. De route langs de achttien kunstwerken is vanaf vandaag tot eind augustus te lopen door het ARTIS-Park en ARTIS-Micropia.

De werken zijn heel afwisselend: het duo MAX/MEI werd geïnspireerd door de bomen in het park. Ze vertaalden dit naar een installatie die de toeschouwer doet afvragen waar de “echte” natuur begint en de menselijk gecultiveerde natuur ophoudt. Jos Klarenbeek ontwikkelde samen met Micropia een compositie van groei van schimmels en bacteriën en Tess van Zalinge neemt de bezoeker met haar borduursels op de Papegaaienlaan mee terug naar de tijd dat papegaaien hier bezoekers verwelkomden.

Papegaaitje leef je nog. Foto ARTIS, Ronald van Weeren_1920X1080.jpg

Kunstwerk van Tess van Zalinge. Foto ARTIS, Ronald van Weeren

ARTIS en de kunsten

ARTIS werd in 1838 opgericht als Natura Artis Magistra. Dit betekent ’Natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’. In die tijd werden natuur en kunst allebei als creatief gezien: de natuur brengt haar eigen kunst voort, de kunst werkt als de natuur in kleur, vorm, compositie en constructie. Onder kunst werd niet alleen beeldende kunst verstaan, maar alles wat de mens voortbracht. Het ARTIS-Park zelf is óók een kunstwerk: gemaakt met natuur, en toch ontworpen. De relatie tussen ARTIS en kunst is en was enorm breed; van natuurfotografie tot beeldende kunsten tot vernieuwende architectuur. Niet eerder konden bezoekers een route volgen langs werken van zoveel kunstenaars.  

MOAM

MOAM is een multidisciplinair platform dat in 2012 werd opgericht door Martijn Nekoui, en dat jong talent koppelt aan grote namen uit de industrie. Kennisverbreding en talentontwikkeling staan altijd centraal. Eerder werkte MOAM samen met onder andere Viktor&Rolf, HEMA, Rijksmuseum, FOAM en Doutzen Kroes. 

Achttien talentvolle kunstenaars

De deelnemende kunstenaars van art=ARTIS zijn: Anouk van Klaveren en Dewi Bekker van Das Leben am Haverkamp, Atelier Mats, Danika van Kaathoven, Jasmijn Muskens, Jelijn Verhoeven, Jessica den Hartog, Jos Klarenbeek, Lizette Schaap, MAX/MEI, Nienke Sikkema, Rebecca Oevermann, Renee Mes, Rood Kok, Simone Smelt, Sterre Fenna, Tess van Zalinge, Werner Konings en Zsofia Kollar.

Bezoek

Art = ARTIS is te zien in het ARTIS-Park en Micropia tot en met 26 augustus tijdens openingstijden en met een geldige toegangskaart. Kijk voor meer informatie over openingstijden en prijzen bij  plan je bezoek .