None

Verstoten babygorilla komt naar ARTIS

Introductie van 10 maanden oude mensaap biedt beste kans op groepsleven – sep 5, 2017

Op woensdag 30 augustus is er een jonge westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla), een vrouwtje van tien maanden, naar ARTIS gekomen. De gorilla werd geboren op 29 oktober 2016 in Erlebnis Zoo Hannover, en kort daarna verstoten door haar moeder.

Gorilla’s leven in familiegroepen. Ze moeten sociale signalen leren lezen, leren om geuren en geluiden te herkennen en leren welk gedrag geaccepteerd wordt om deel te kunnen nemen aan de groep. Het Europees fokprogramma (EEP) zocht naar een gorillagroep om haar op te nemen. Dit om een kans te bieden op groepsleven, waardoor er kans is dat zij door een van de vrouwtjes beschermd zal worden en zo zal leren sociale relaties aan te knopen.

Rustige gorillagroep

ARTIS is uitgekozen om haar rustige gorillagroep, met een tolerante zilverrug en zorgzame vrouwen. De groep in ARTIS bestaat uit een dominante man, met een haremgroep van drie vrouwtjes en vier jonge mannetjes. Na een zwangerschap van bijna 9 maanden, wordt een enkel jong geboren. Een pasgeboren baby weegt slechts 2 kilogram. Tot ongeveer vierjarige leeftijd wordt het jong gezoogd. De eerste periode zal de jonge gorilla niet zichtbaar zijn voor het publiek. ARTIS werkt voor de introductie intensief samen met het Europese fokprogramma voor westelijke laaglandgorilla’s.

Verstoten baby gorilla_2017_yanga_1920x1080.jpg

Verstoten babygorilla komt naar ARTIS. Foto Erlebnis Zoo Hannover.

Bedreigde diersoort 

Sinds 2007 behoort de westelijke laaglandgorilla tot de zeer bedreigde diersoorten van de IUCN, International Union for Conservation and Nature. De westelijke laaglandgorilla leeft in het wild in acht Afrikaanse landen maar de populatie neemt sterk af. De daling wordt veroorzaakt door onder meer illegale jacht voor de handel in hun vlees (bushmeat), ontbossing en habitatverlies door landbouw.