None

Jaguarwelpen in ARTIS voor het eerst buiten het nest

ARTIS-vrijwilliger is gelukkige getuige en maakt fotoreportage – aug 7, 2017

De twee zwarte jaguarwelpen die op 28 juni in ARTIS geboren werden, hebben hun eerste stappen in het buitenverblijf gezet. De jonge jaguars bleven bijna vijf weken in het nest, waar ze vooral sliepen en dronken bij de moeder.

Hun ogen, die bij de geboorte nog dicht waren, gingen pas na ongeveer twee weken open. De ogen van jonge jaguars zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leren ze focussen en komen de gele, groene en oranje tinten van volwassen jaguars erin. Afgelopen zaterdag zetten zij, met de moeder in hun kielzog, de eerste stappen buiten het nest. De moeder sleepte een prooidier mee naar buiten, zodat de welpen het konden onderzoeken. De welpen zullen vanaf nu af en toe zichtbaar zijn in het buitenverblijf.

Melktanden

Jaguars (Panthera onca) hebben bij de geboorte nog geen tanden. Pas na zo’n anderhalve maand beginnen de melktanden te groeien. Toch kunnen de welpen met hun ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen. In de aankomende zes maanden zullen de jaguars van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees.

jaguarwelpen_eten_lammetje_buiten_2017_nieuwsbericht_1920x1080.jpg

In de aankomende zes maanden zullen de jaguars van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees. Foto ARTIS, Joke Kok

Zwarte welpen

De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. Of de jaguarwelpen van ARTIS mannetjes of vrouwtjes zijn, wordt na ongeveer negen weken bekeken.

Dekking

Jaguars zijn solitaire dieren, die alleen tijdens de voortplantingsperiode bij elkaar komen. Het nieuwe jaguarverblijf dat eind 2016 geopend werd, is dan ook zo ingericht dat de twee jaguars gescheiden kunnen leven. ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor jaguars. In het kader daarvan kwamen het zwarte mannetje en gevlekte vrouwtje eind vorig jaar bij elkaar, en er werden meerdere dekkingen waargenomen. Eenmaal drachtig werden de twee jaguars weer van elkaar gescheiden. Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer drie à vier maanden. Het vrouwtje brengt de welpen alleen groot. Na anderhalf à twee jaar zijn de jonge jaguars zelfstandig.

Fotoreportage

 

jaguarwelpen_buiten_nieuwsbericht_2017_3_1920x1328.jpg

De jaguarwelpen zetten hun eerste stappen in het buitenverblijf. Foto ARTIS, Joke Kok

 

Jaguarwelpen_buiten_nieuwsbericht_1920x1080_8.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

jaguarwelpen_buiten_2017_nieuwsbericht_2_1920x1080.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

Jaguarwelpen_buiten_nieuwsbericht_2017_1_1920x1247.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

Jaguarwelpen_buiten_nieuwsbericht_mond open_staand_2017_1920x2662.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

Jaguarwelpen_buiten_nieuwsbericht_7_1920x1080.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

jaguarwelpen_eten_lammetje_buiten_2017_nieuwsbericht_1920x1080.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok

 

jaguarwelpen_lam_eten_buiten_nieuwsbericht_1920x1080.jpg

Foto ARTIS, Joke Kok