None

ARTIS in voorjaarsbloei

130.000 bollen in 160 soorten, geplant met tientallen leerlingen – mrt 27, 2017

Tulpen, irissen, aconieten, sneeuwklokjes, kievitsbloemen en narcissen: ARTIS staat dit voorjaar weer volop in bloei. Onder leiding van ARTIS-hoveniers hielpen leerlingen van groenscholen afgelopen najaar in totaal 130.000 bollen te planten.

De aankomende maanden ontluiken er wel 160 verschillende soorten en variëteiten, waaronder 85 soorten tulpen, in de bloembedden van ARTIS. In de late 19de eeuw werd de compositie van bloemperken – de horticultuur – als een echte kunstvorm gezien. voortbordurend op die traditie legt ARTIS tegenwoordig opnieuw kleurrijke bloemperken aan, die eigentijds worden uitgewerkt.

bloemen_blauwe druifjes_1920x1080.jpg

Het blauwe druifje is een voorbeeld van een stinzenplant.

Een wandeling door bloeiend ARTIS

Het ARTIS-Park bestaat al bijna 179 jaar, en planten hebben naast dieren een centrale rol. Ieder perk krijgt zijn eigen sfeer en kleurschakeringen. Vanaf de Hoofdentree word je verwelkomd door de kleurencombinatie rood en zachtgeel, afkomstig van de speciaal gekweekte ARTIS-tulp. In de Hollandse Tuin zijn historische tulpsoorten te zien en stinzenplanten. Dat zijn verwilderde knol- en bolgewassen die vaak te vinden zijn bij oude ‘stinzen’ (landhuizen) en landgoederen.

In de meivakantie  kan iedere bezoeker bij de Hoofdentree een bloeiroute meenemen. Met de wandelroute en bloeikalender ineen, ontdekken bezoekers alles over bloemen, hun bestuiving en de natuur.  

Bestuiving

Wie langer blijft stilstaan bij de bloemen, ziet insecten nectar eten. Dat is belangrijk voor de bestuiving. Het stuifmeel van bloemen zit vol eiwitten die onder meer aan de larven van bijen worden gevoerd. De korrels plakken aan de pootjes of het lijf van de insecten. Daarmee bestuiven ze de stamper van andere bloemen. Als planten genoeg energie van de zon hebben opgeslagen, kunnen ze bloeien. De bloeiers met hun geuren trekken allerlei dieren aan zoals vlinders en hommels die zich aan de zoete nectar tegoed doen en daarmee de biotoop verrijken.  
 

None

Ook de ARTIS-tulp wordt bezocht door de honingbij.

Bol of knol?

Tulpen, krokussen, narcissen, anemoontjes - tijdens de wandeling noemen we die allemaal bloembollen.

toch zijn er verschillen

ARTIS in bloei

Je staat er niet zo snel bij stil, maar een plant doet er, net als dieren, alles aan om een volgende generatie voort te brengen.

seks of klonen?