De zwarthalszwaan komt voor in zowel zout- als zoetwatergebieden. De zwaan is te vinden bij moerassen, meren, beschutte kustgebieden en graslandschappen in het zuiden van Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?

De zwarthalszwaan eet voornamelijk planten die in en rondom water groeien. Door zijn lange nek kan het dier gemakkelijk bij planten die op de bodem van meertjes te vinden zijn. Soms eet de zwaan ook insecten en visseneitjes. Of komt de zwaan zelfs aan land om te grazen.

Monogaam

Zwarthalszwanen blijven hun hele leven bij elkaar. Het mannetje beschermt het vrouwtje, en de eieren, agressief. De jongen brengen hun eerste levensdagen bijna uitsluitend op de rug van de ouders door. De vleugels van de volwassen zwanen bieden de jongen goede bescherming.

Kleurverandering

De jongen hebben de meest witte donsveren van alle zwaansoorten. In het tweede levensjaar krijgt het jong pas de zwarte nek en het witte verenkleed.