Let op: de zwarte juffer is tijdelijk uit de collectie. De zwarte juffer is een bewoner van tropische koraalriffen in de Indische en Stille Oceaan.

Wat eet hij graag?

De zwarte juffer eet kleine kreeftachtigen, plankton en algen.

Partner

De zwarte juffer herkent zijn of haar partner door de kleuren van de andere vis. Daarnaast gebruikt het mannetje geluiden om andere mannetjes af te weren van zijn partner. Mannetjes raken vrouwtjes aan of leiden hen door middel van geluiden naar een nest. Chemische aanwijzingen laten andere vissen weten dat een territorium bezet is en dat ze daar niet hoeven te settelen. Jonge vrouwelijke vissen gebruiken de visuele of chemische aanwijzingen wanneer ze een partner kiezen als gids naar het nest. 

Broedzorg

De zwarte juffer legt zijn eieren in rotsspleten en holen. Het mannetje verdedigt het nest tegen roofdieren. Na ongeveer twee weken komen de jonge visjes uit het ei. Samen vormen ze een losse school. Een nest bestaat uit 30 tot 200 jonge visjes. De ouders beschermen de jongen gezamenlijk tegen andere vissen en soortgenoten. Dat is bijzonder, want broedzorg waarbij beide ouders voor de jongen zorgen komt maar bij weinig vissoorten voor.