De zuidelijke hoornraaf leeft in een droog klimaat op savannes. Hij komt voor in het zuiden van Afrika in Kenia, Burundi, Angola, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika.

Wat eet hij graag?

Het dieet van de zuidelijke hoornraaf bestaat voornamelijk uit geleedpotigen en, vooral tijdens het droge seizoen, slakken, kikkers en padden. Soms eet hij grotere prooien zoals slangen, hagedissen, ratten, hazen, eekhoorns of schildpadden. Ook eet de zuidelijke hoornraaf fruit en zaden.

Grondvogel

De zuidelijke hoornraaf is een grondvogel en zijn lichaam is goed aangepast aan het verplaatsen en leven op de grond. Zuidelijke hoornraven hebben een grote snavel en kop en een groot lichaam. Ook hebben ze in verhouding tot hun lichaam stevige poten. De lichtgele ogen blijven goed beschermd tegen zonlicht en vuil dankzij de lange wimpers.

Laag geluid

Zuidelijke hoornraven maken weinig geluid, behalve in het broedseizoen. Ze maken een laag geluid dat grote afstanden aflegt en hen helpt bij het vinden van een partner. De hoornraaf vult zijn keelzak met lucht en laat deze vervolgens los. Met dit geluid communiceert de hoornraaf ook met familieleden.

Keelzak

Het verschil tussen een volwassen mannetje en vrouwtje is goed te zien. De mannelijke zuidelijke hoornraaf heeft een compleet rode keelzak terwijl het vrouwtje een blauwpaarse vlek onder haar snavel heeft.

ARTIS steunt

ARTIS steunt het Mabula Ground Hornbill Project in Zuid-Afrika. In dit project wordt de zuidelijke hoornraaf op meerdere manieren ondersteund. Onder andere door kuikens uit het wild met de hand groot te brengen en het herintroduceren van nieuwe familiegroepjes in gebieden waar de soort van origine voorkwam. Lees meer over dit project