Oorspronkelijk leefden struisvogels in Zuidwest-Azië, op het Arabische schiereiland en in heel Afrika. Tegenwoordig komen deze enorme vogels enkel nog voor in Centraal- en Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse struisvogel als ondersoort komt enkel voor in Zuid-Afrika. Daar leven ze in droge en zanderige gebieden.

Wat eet hij het liefst?

De Zuid-Afrikaanse struisvogel is een planteneter, maar eet af en toe de resten van dierenkarkassen die achtergelaten zijn door roofdieren. Het is verder een kieskeurige eter en eet alleen de zaden en koppen van bepaalde gewassen, bloemen en soms insecten en kleine gewervelde dieren. Struisvogels kunnen lange periodes zonder water.

Een vogel van extremen

De struisvogel is een vogel van extremen. Zo is het de grootste en zwaarste vogel van het dierenrijk. Een gemiddeld volwassen mannetje is ruim 2,5 meter en weegt 150 kilogram. Daarnaast is de struisvogel de snelste tweevoeter ter wereld. Hij kan snelheden van wel 70 kilometer per uur bereiken. Ook de eieren van de struisvogel zijn de grootsten van alle dieren.

Eieren broeden

Zuid-Afrikaanse struisvogels leven in groepen. De vrouwtjes leggen hun eieren in een gezamenlijk nest wat bestaat uit een ondiepe kuil. Alle eieren worden tegelijk uitgebroed door het alfavrouwtje. Struisvogeleieren zijn ongeveer vijftien centimeter lang, dertien centimeter breed en wegen gemiddeld 1500 gram. De schaal is oersterk en zal niet breken onder het gewicht van een volwassen man.

Met je kop in het zand

Het is een fabeltje dat struisvogels hun kop in het zand steken. Waarschijnlijk is het verhaal ontstaan omdat een struisvogel, om te ontsnappen aan het zicht van de vijand, met zijn nek vooruitgestrekt op de grond gaat liggen tijdens het broeden. Zijn lijf lijkt dan net een hoopje zand.

Is geadopteerd door: