Het witstaartstekelvarken komt voor in Zuidoost- en Centraal Azië en het Midden-Oosten

Wat eet hij het liefst?

Het voedsel bestaat uit plantaardig materiaal als plantenwortels, knollen, bast, gevallen vruchten, maar ook landbouwgewassen als maïs en komkommers. Ook knagen stekelvarkens op botten, waarschijnlijk voor het calcium, of om hun tanden te slijpen.

Verdediging

Een stekelvarken verdedigt zich door dreigend met de ratelpennen te ratelen, te knorren, te blazen en dreigend zijn stekels uit te zetten. Zo nodig rent hij achterwaarts op de belager af. Vijanden lopen er na zo'n aanval bij als een speldenkussen, vol stekels en zwerende wonden. Grote roofdieren wagen zich dan ook alleen aan een stekelvarken als ze echt honger hebben. De stekels zijn eigenlijk aangepaste haren. De gewone pennen laten gemakkelijk los, dringen diep in het vlees en zorgen daar voor ontstekingen. De ratelpennen aan de staart zijn open aan de achterkant en zorgen voor het ratelende geluid.

Nachtdieren

Stekelvarkens zijn in de nacht actief. Overdag schuilen ze in grotten of holen. Sommige holen zijn na jarenlang gebruik uitgebreid tot bijna twintig meter lange tunnelsystemen.