De zonneral leeft in de nabijheid van zoetwater, meestal in vochtige bossen zonder teveel ondergroei. Ze komen voor in Zuid- en Midden-Amerika.

Wat eet hij het liefst?

Zonnerallen eten allerlei waterdieren zoals libellelarven, waterkevers, krabben, garnalen, vis, kikkers en padden. Deze vangen ze door ze met een snelle aanval in het water aan hun snavel te spietsen.  

Zonnevlekken

De zonneral dankt zijn naam aan de opvallende “zonnevlekken” op de bovenkant van zijn vleugels als hij deze spreidt. Deze zonnevlekken hebben wat weg van grote ogen. Wanneer de zonneral in gevaar is, neemt hij deze dreigende houding aan. Zo kan hij aanvallers afschrikken. 

Afleidingsmanoeuvre 

Een zonneralpaar broedt samen de bruinroze eieren met roodbruine vlekken uit. Nadat de kuikens uit het ei zijn gekropen, zijn ze al met een dag of vier in staat om grote prooien als kikkers en hagedissen te eten. Mocht er gevaar dreigen voor de kuikens dan doen de oudervogels alsof zij een gebroken vleugel hebben, om zo de aanvaller af te leiden. 

Is geadopteerd door: