De witkraagijsvogel komt voor vanaf oostelijk Afrika tot in Zuidoost-Azië en Australië. Daar is hij vooral in mangrovemoerassen langs de kust te vinden.

Wat eet hij het liefst?

De witkraagijsvogel eet krabben, visjes en allerlei andere kleine dieren. Onverteerbare delen zoals visgraten of botjes braakt de ijsvogel naderhand weer uit als een braakbal, net zoals uilen dat doen.

Visvangst

Lange tijd zit de ijsvogel doodstil op een takje boven het water. Zo loert hij naar een prooi. Zodra hij deze spot, duikt hij erop af en vangt hij deze razendsnel. Eenmaal terug in de boom slaat de ijsvogel deze tegen de stam dood. Er zijn veel verschillende ondersoorten witkraagijsvogels, elk ervan op een eigen locatie. Sommige ondersoorten leven in het bos.

IJs

In de winter is de gewone ijsvogel vaak te vinden bij een wak in het ijs om daar vis te vangen. Vandaar zijn naam: ijsvogel. Omdat de witkraagijsvogel verwant is aan de vogel die in Europa voorkomt, kreeg hij een vergelijkbare naam ondanks dat ze niet bij het ijs leven. De naam kan ook afgeleid zijn van de Germaanse naam ‘Eisenvogel’ wat ‘ijzeren vogel’ betekent. Dit verwijst naar zijn blauwe verenkleed.

Is geadopteerd door: