De witgezichtsaki leeft in de onderste boomlagen van het vochtige laagland regenwoud, laaggebergte regenwoud en moeraswoud.

Wat eet hij graag?

Dit aapje eet van alles, ondersteboven hangend aan de achterpoten. Zijn dieet bestaat uit zaden, vruchten, jonge bladeren, insecten en bloemen. De witgezichtsaki is overdag actief. Deze typische boombewoner loopt meestal op vier poten en springt van tak tot tak. 

Verkleuren

Door de ruige vacht met lang grof haar lijkt de witgezichtsaki wat gedrongen. De dikke vacht beschermt tegen heftige regenbuien. In werkelijkheid is dit dier zeer slank en tenger gebouwd. De mannetjes en vrouwtjes zijn van elkaar te onderscheiden door de kleur van hun vacht en hun gezicht. Vrouwtjes behouden hun grijsbruine kleur, maar mannelijke witgezichtsaki’s beginnen na twee maanden van kleur te veranderen. Ze krijgen een bruine tot zwarte vacht met een witte rand rond het gezicht, bij mannetjes is het hele gezicht wit.

Vliegende aap

Witgezichtsaki’s zijn goede klimmers. Ook kunnen ze ver springen. Hun dikke en lange staart zorgt ervoor dat ze goed hun evenwicht kunnen bewaren bij de sprongen. Het springen komt goed van pas in de regen- en moeraswouden waar ze leven, omdat ze gemakkelijk door het bladerdek kunnen bewegen van boom tot boom.