Aan de kop van de Hollandse Tuin staat sinds 1891 het Westermanmonument, ter nagedachtenis aan directeur G.F. Westerman (1807-1890).

Een monument van zandsteen met een medaillon van verguld brons, te zien in de Hollandse Tuin. Dit monument, ter nagedachtenis aan de oprichter en eerste directeur van ARTIS Dr. G. F. Westerman (1807-1890), is in opdracht van ARTIS gemaakt door beeldhouwer Bart van Hove. Het beeld is gerestaureerd in 2009.

Het monument

De vrouw aan de voet van het monument, met het wapen van Amsterdam, kijkt omhoog naar het portretmedaillon van Westerman. Aan de rechterzijde zit een leeuw, die vaak werd gebruikt als symbool voor de dierentuin, en daarboven een genius. Het is de genius van de dood die een lauwerkrans boven het hoofd van Westerman houdt. Dit is bedoeld om hem te eren voor zijn werk en hem te gedenken. Tegen het onderste gedeelte van de zuil zijn schilden geplaatst met inscripties die verwijzen naar de oprichting en oprichters van het ARTIS-genootschap. Bovenop het beeld spreidt een adelaar van verguld brons zijn vleugels.