Met name in bosrijke gebieden, zoals oerwouden, in West-Afrika leeft deze gorilla nog. Hij wordt ongeveer 35 jaar oud.

Wat eet hij graag?

Hij is een echte planteneter. Hij eet vooral veel bladeren, boombasten, knollen en fruit. Af en toe verorbert hij een insect. Soms klimt hij wel 15 meter in de boom om goed voedsel te vinden. Maar nooit zal hij een gebied helemaal kaal eten. Doordat de vegetatie de kans krijgt om snel weer aan te groeien, kunnen de gorilla’s in een redelijk beperkt verspreidingsgebied leven.

Indrukwekkend

De westelijke laaglandgorilla is de grootste aap ter wereld. Zijn hoofd is groter en dikker dan dat van de andere gorillasoorten en hij heeft zware wenkbrauwen. De donkere vacht bedekt het hele lichaam, met uitzondering van het gezicht, de oren, de palm van de hand en de voetzolen. Het haar op de onderrug van een volwassen mannetje kleurt zilvergrijs. Daarom worden de volwassen mannen ook wel zilverruggen genoemd.

Soms net mensen

Net als een mens heeft de gorilla geen vaste paartijd. Een vrouwtje menstrueert iedere 28 dagen. Baby’s worden geboren na een zwangerschap van negen maanden. De jonge gorilla’s drinken bij hun moeder tot ze drie of vier jaar zijn. Daarna kan de moeder opnieuw zwanger worden. Een jonge gorilla groeit ongeveer twee keer zo snel als een menselijke baby. Na drie maanden kan hij al kruipen en zich aan de moeder vastklampen. Na vier jaar is hij niet meer afhankelijk van zijn moeder. Gorilla’s zijn mensapen. In tegenstelling tot apen hebben mensapen geen staart en een platte borstkas. De groep in ARTIS bestaat uit een dominante man (zilverrug), met een haremgroep van drie vrouwtjes en vier jonge mannetjes.

Is geadopteerd door: