De wasbeer komt in een groot deel van Noord- en Midden-Amerika voor. Hij leeft bij voorkeur in bosgebied en het liefst in de buurt van water.

Wat eet hij graag?

Hij is niet zo kritisch als het om eten gaat. Deze alleseter spoort zijn voedsel vooral met behulp van zijn gevoelige reukvermogen op. Voordat hij het in zijn bek stopt tast hij alles uitgebreid met de vingers af. Ook vangt hij allerlei waterdieren, zoals garnalen en vis, door met uitgespreide vingers draaiende bewegingen onder water te maken.

Wassende wasbeer

Wasberen worden vaak gezien aan de waterkant met voedsel in hun voorpoten, vandaar de Nederlandse naam ‘wasbeer’. Wasberen wassen hun eten echter niet om zand of modder van hun voedsel af te krijgen, zoals wij mensen dat doen. Sommige onderzoekers denken dat wasberen het water gebruiken om hard voedsel zachter te maken, om gifstoffen uit slakken en kikkers te wassen of om de oneetbare delen uit het voedsel te verwijderen. Een andere theorie is dat wasberen hun voedsel in het water aftasten om meer informatie te krijgen over het soort voedsel dat zij tussen hun poten hebben. Wasberen hebben namelijk erg slecht zicht en zijn afhankelijk van hun tast. 

Ook in Europa

De wasbeer is geen echte beer, hij valt binnen een eigen familie en behoort niet tot de familie van de beren. De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noorden Midden-Amerika. De mens heeft vroeger ooit wasberen gevangen en mee naar Europa genomen. Daar zijn er een paar van ontsnapt en enkele opzettelijk uitgezet. Nu zijn er ook wasberen in Europa.
 

Is geadopteerd door: