Architect J.F. Klinkhamer had middenin de jaren ’90 van de 19de eeuw heel wat werk in ARTIS te verrichten. Het imposante Berenpaleis, de Directeurswoning, het Pachydermenhuis en het Voedselmagazijn: ze zijn allemaal binnen een periode van 3 jaar verwezenlijkt.

Huisvesting

Het Pachydermen- of Dikhuidenverblijf, ontstond door ombouwing van het oude Voedselmagazijn, waar ook de Paardenstallen waren. Verbazend hoe frivool zulke enorme, krachtige dieren als neushoorns en olifanten voordien gehuisvest waren: nu eens in een deels glazen serre, dan weer aan een perk met een sierhekje eromheen. Uit ruimtegebrek wandelde men ook een tijd lang monter met de olifanten de halve tuin door naar een buitenperkje tegenover het Bibliotheekgebouw. Het nieuwe Pachydermenhuis bood uitkomst, samen met het zijgebouwtje aan de Roofdierengalerij waar de neushoorns al sinds jaren vertoefden; pas in 1974 werden deze stallen – tegelijk met Klinkhamers Berenpaleis – gesloopt. 

Insectarium

Het Voedselmagazijn dat Klinkhamer in 1897 aan de Doklaan neerzette deed meer dan 100 jaar dienst, tot in 2000 achterop het pasverworven rangeerterrein zeer moderne en veel ruimere  magazijnen werden gebouwd. De oude magazijnen beleefden vanaf 2005 een tweede jeugd als het door Northern Light speels ingerichte Insectarium, waar oud- en nieuwbouw door architectenbureau Vroegindewey stijlvol gecombineerd zijn.