Deze duif komt van oorsprong uit Nieuw Guinea, waar hij in de laaglanden en vochtige bossen leeft. Daar scharrelt hij voornamelijk rond op de grond.

Wat eet hij graag?

De Victoria kroonduif houdt erg van vruchten, zaden en bessen. 

Melkproducent

Duiven zijn in zoverre vreemde vogels, dat ze een soort melk produceren om hun jongen mee te voeren. Zowel de doffer (het mannetje) als de duif (het vrouwtje) produceert deze melk in de krop. Het jong leeft de eerste paar dagen alleen van deze melk.

Bedreigde duif

De Victoria kroonduif is de grootste nog levende duivensoort. Zijn grotere broertje was de dodo. Deze woog zo'n veertien kilogram. Omdat Victoria kroonduiven zo groot zijn, zijn ze geliefd als voedsel onder de inheemse bevolking van Nieuw-Guinea. Mede hierdoor hebben ze de status 'kwetsbaar'.