De vale gier leeft in bergweiden en ongerepte, warme streken in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Wat eet hij het liefst?

Op zijn menu staan karkassen van dode dieren.

Opstijgen en zweven

De vale gier is heel groot; hij heeft een spanwijdte van tenminste 2,5 meter. Hij zweeft uitzonderlijk hoog boven het landschap en kan hoogten van wel 4,5 kilometer bereiken. Bij het opstijgen heeft hij veel vliegruimte nodig. Vanuit de lucht speurt hij naar kadavers beneden zich. Ook houdt hij soortgenoten nauwlettend in de gaten.

Dringen voor eten

Een vale gier die een dode prooi heeft gesignaleerd, suist met een enorme vaart naar beneden. De andere gieren volgen dan al snel. Zo kan het voorkomen dat zich binnen 10 minuten een groep van wel 30 vale gieren rondom een karkas verzamelt.

ARTIS steunt

ARTIS steunt het herintroductieproject in Sardinië met de donatie van twee jonge vale gieren en de donatie van twee GPS trackers. Deze jonge vale gieren zijn in 2017 uit het ei gekomen. Het ene kuiken is groot gebracht door een koppel mannelijke vale gieren. Het andere ei is uitgebroed door twee gieren die verkeersslachtoffer zijn geworden in Spanje, en in 2010 uit een opvangcentrum naar ARTIS zijn gebracht. Lees meer over het project

volg de gieren op Sardinië

Is geadopteerd door: