De vale gier leeft in bergweiden en ongerepte, warme streken in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Wat eet hij het liefst?

Op zijn menu staan karkassen van dode dieren.

Opstijgen en zweven

De vale gier is heel groot; hij heeft een spanwijdte van tenminste 2,5 meter. Hij zweeft uitzonderlijk hoog boven het landschap en kan hoogten van wel 4,5 kilometer bereiken. Bij het opstijgen heeft hij veel vliegruimte nodig. Vanuit de lucht speurt hij naar kadavers beneden zich. Ook houdt hij soortgenoten nauwlettend in de gaten.

Dringen voor eten

Een vale gier die een dode prooi heeft gesignaleerd, suist met een enorme vaart naar beneden. De andere gieren volgen dan al snel. Zo kan het voorkomen dat zich binnen 10 minuten een groep van wel 30 vale gieren rondom een karkas verzamelt.

Hulp

ARTIS draagt bij aan het fokprogramma van vale gieren. In 2010 zijn 5 vale gieren uit een opvangcentrum in Spanje naar ARTIS gekomen. De gieren komen uit het wild, maar waren door (verkeers)ongelukken niet meer in staat te vliegen.
 

Is geadopteerd door: