De Texaanse ratelslang komt voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten en centraal Mexico. Hij voelt zich thuis in droog, rotsachtig terrein waar hij zich makkelijk kan verschuilen.

Wat eet hij graag?

Kleine zoogdieren, vogels, andere reptielen, amfibieën, vis en ongewervelden.
De Texaanse ratelslang heeft buisvormige hoektanden waarmee hij gif in zijn prooi spuit. Zoals veel andere slangsoorten kauwt de Texaanse ratelslang niet op zijn voedsel maar slikt hij het in één keer door. 

Waarschuwing

Aan het uiteinde van de staart van deze slang zit een ratel-achtige punt. Door deze snel te bewegen maakt hij een ratelend geluid en waarschuwt hij zijn vijand. Dit doet de slang vooral om de confrontatie te vermijden. Als de vijand nog dichterbij komt, maakt hij een sissend geluid en laat hij zijn gifkaken zien. Pas als hij zich echt bedreigd voelt, bijt de ratelslang van zich af.

Groot nest

Texaanse ratelslangen zijn na drie jaar vruchtbaar. De draagtijd is ongeveer 167 dagen en ze krijgen gemiddeld 10 tot 20 jongen. De jongen van de slang breken al in hun moeder door hun ei en worden levend geboren. Een pasgeboren ratelslang heeft één ratel en kan nog niet ratelen.