Temmincks jufferduiven leven in de regenwouden van Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Wat eet hij het liefst?

Temmincks jufferduiven, ook wel roodkapvruchtenduif genoemd, zijn echte fruiteters. Zo komt deze vogel ook aan het tweede deel van zijn andere naam. Hij is maar 20 cm groot, maar kan stukken fruit van wel 2 cm in doorsnee rap naar binnen werken. Dat zou hetzelfde zijn als dat een mens een meloen in één hap opeet!

Rode kap

Het mannetje en vrouwtje hebben allebei een dot rode veren boven hun snavel. Dit is de ‘rode kap’ waar het eerste deel van de naam ‘roodkapvruchtenduif’ vandaan komt.

Samen broeden

Wanneer twee roodkapvruchtenduiven een broedkoppel vormen, blijven ze altijd bij elkaar. Per keer wordt maar één ei gelegd. Het mannetje en vrouwtje broeden om de beurt op het ei.