Het stokstaartje leeft in zuidelijk Afrika, in de droge, open savanne. Om zich heen heeft hij een sociale groep van soms wel drie families. Zo’n groep bestaat gemiddeld uit 3 tot 20 dieren.

Wat eet hij graag?

Het menu van het stokstaartje is heel gevarieerd. Deze bestaat uit insecten, spinnen, schorpioenen, kleine vogels, slangen, hagedissen, knaagdieren, eieren, wortels en knollen.

Samenwerken

Ieder lid van de groep heeft een eigen taak. Er kan maar één paartje nakomelingen produceren. De andere leden van de groep helpen vaak mee als babysitters. Bij stokstaartjes staat een lid van de groep op wacht. Als er gevaar dreigt, slaat hij alarm door een karakteristiek geblaf te laten horen.

Bescherming tegen de zon

De ogen met lange wimpers en donkere randen vormen een goede bescherming tegen de felle zon en stuivend zand. De huid van de buik is erg dun behaard en fungeert als zonnepaneel: in de ochtenduren warmt het stokstaartje zich op door op zijn achterste met zijn buikje in de zon te zitten. Is het juist te warm? Dan gaat hij plat op zijn buik liggen op een koele plek.
 

Is geadopteerd door: