De Socorrotreurduif leefde op het eilandje Socorro, Mexico. De vogelsoort is sinds de jaren ’70 in het wild uitgestorven.

Wat eet hij graag?

In het wild at deze vogel voornamelijk kersen en andere steenvruchten. In gevangenschap eten ze ook bladeren van varens en vlijtig liesjes. De Scorrotreurduif eet ook meelwormen, wat doet vermoeden dat ze ook in het wild niet exclusief planten aten.

Kenmerkende duif

De Socorrotreurduif toont in vlucht zijn lange, opvallende staart met grijze randjes en brede vleugels. De nek van het mannetje is glanzend violet. Ze hebben een diepe, schorre roep. De vrouwtjes hebben vaak een wat matter verendek. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke duiven hebben een blauwe ring om hun ogen.

Uitgestorven in het wild

Net als op andere eilanden zorgde de komst van de mens op Socorro voor gevaar. Verwilderde katten jaagden op de duiven en schapen vraten hun habitat kaal. In 1972 werd deze duif voor het laatst op Socorro gezien. ARTIS steunt het fokprogramma voor deze in het wild uitgestorven soort. In totaal bestaat de populatie nog uit zo’n 150 vogels. Er wordt hard gewerkt aan de herintroductie van deze soort.