De sneeuwuil leeft in het noordpoolgebied, in de toendra en op hoogvlaktes boven de boomgrens.

Wat eet hij graag?

Op zijn menu staan lemmingen en mollen, maar ook kleine hazen, knaagdieren, vis en vogels. Het jachtgebied van een paartje sneeuwuilen is normaal 9 tot 10 vierkante kilometer, maar in jaren met minder prooidieren kan dat veel groter zijn. Soms vangt hij een sneeuwhaas. Hij slaat dan zijn klauwen in de rug van de haas en houdt klapwiekend de prooi vast totdat die uitgeput is. Vervolgens breekt de uil met zijn snavel de nek van de haas.

Zo wit als sneeuw

De sneeuwuil is een grote witte vogel met een ronde kop, gele ogen en een zwarte snavel. De poten zijn zwaar bevederd. Het verenpak van het vrouwtje en van de kuikens heeft bruinzwarte vlekken en strepen. Het mannetje heeft weinig of geen vlekken. Op zijn staart bevinden zich één tot drie bruinzwarte strepen.

Bescherming voor ganzen 

De sneeuwuil verdedigt zijn nest heel goed tegen roofdieren, zoals vossen. Hij merkt mogelijke roofdieren op één kilometer van zijn nest al op en valt ze direct aan. Een andere vogelsoort, de sneeuwgans, maakt hier dankbaar gebruik van door in de buurt van een sneeuwuil te gaan nestelen. Hierdoor wordt ook zijn nest beschermd tegen vijanden. De sneeuwgans loopt op deze manier overigens wel een risico, want hij staat ook op het menu van de sneeuwuil.
 

Is geadopteerd door: