De San Francisco kousenbandslang heeft zijn naam te danken aan zijn leefgebied. Zijn leefgebied is langs de kust van San Francisco County tot in San Mateo County in Californië. Het liefst leeft hij in dichte begroeiing langs zoetwater.

Fel gekleurde strepen

De naam kousenbandslang is ontstaan doordat de verkleurde lengtestrepen op het lichaam van de gewone kousenbandslang enigszins doen denken aan kousenband (een langgerekte peulvrucht). Bij de San Francisco kousenbandslang zijn deze lengtestrepen veel feller gekleurd met witte, rode en turquoise. Ook zijn de ogen bij de San Francisco kousenbandslang groter dan bij andere kousenbandslangen. 

Wat eet de San Francisco kousenbandslang?

De San Francisco kousenbandslang eet kleine reptielen, kikkers en padden. Ook jaagt deze kousenbandslang op de Californische salamander. De salamanders zijn voor veel dieren giftig door de substansie die hun huid bedekt, maar de San Francisco kousenbandslang heeft daar geen last van. De giftige substantie van de Californische salamander blijft na het eten nog enige weken aanwezig in het lichaam van de slang. Zo is deze slang voor een aantal weken zelf giftig.

Goede zwemmer

Wanneer deze slang zich bedreigt voelt vlucht hij het water in. De soort behoort tot de familie van waterslangen en is daarmee een goede zwemmer. Bijna nooit valt hij een dier aan dat groter is dan hijzelf. Hoewel deSan Francisco kousenbandslang geen giftanden heeft is zijn beet wel giftig. Toch is het gif niet sterk, en zal het bij mensen alleen voor een beetje huidirritatie zorgen.