De roze pelikaan leeft in Zuidoost-Europa, Rusland, delen van Azië en Afrika. Hij voelt zich op zijn best in de buurt van water. Zo is hij te vinden in zoet- en zoutwatermeren, moerassen, baaien en binnenzeeën.

Wat eet hij graag?

De roze pelikaan eet voornamelijk vis. De vogels vissen in groepen. Gezamenlijk drijven ze een school vissen naar ondiepe plekken in het water. Daar scheppen ze de vissen vervolgens op met hun snavel.

Schepnet

Pelikanen hebben een snavel die een beetje lijkt op een schepnet. De bovensnavel is plat en de ondersnavel draagt een grote uitrekbare zak. Door in het water te happen, vult de zak zich met water en vissen.

Opbraken

Roze pelikanen broeden op geïsoleerde eilandjes in grote binnenmeren. Ze maken een nest van takken en riet op de grond. Het vrouwtje legt één tot vier eieren. De kuikens zijn kaal en blind als ze uit het ei kruipen. De ouders braken voedsel op voor de kuikens. Na enkele weken zijn de jonge pelikanen sterk genoeg om hun kop diep in de keelzak van de ouders te steken. Ze halen het voedsel dan zelf uit de keelzak.

Crèche

Na een paar weken zijn de jonge pelikanen klaar om het nest te verlaten. Ze vormen dan luidruchtige jeugdgroepjes. Een soort crèches. De ouders blijven de jongen nog enige tijd voeren. Na ruim twee maanden zijn de kuikens zelfstandig en na drie tot vier jaar zijn ze geslachtsrijp.
 

Is geadopteerd door: