Rotsklipdassen komen voor droge, rotsachtige gebieden in Afrika. Ze leven op kliffen en rotspartijen waar genoeg rotsspleten aanwezig zijn om te schuilen. Rotsklipdassen leven in holen, maar graven die niet zelf. Ze gebruiken de verlaten holen van andere dieren zoals aardvarkens en stokstaartjes.

Wat eet hij het liefst?

De rotsklipdas eet grassen en planten. Ze kunnen in korte tijd heel veel eten en besteden hier per dag dan ook weinig tijd aan: meestal eten ze twee keer per dag 20 minuten. De rest van de dag rusten de rotsklipdassen uit. 

Familie van de olifant 

Deze kleine, gedrongen dieren zonder staart en met een korte kop en kleine oren, zien er uit als groot uitgevallen cavia, maar eigenlijk lijken alleen de bovenste snijtanden op die van een knaagdier. Het skelet van de klipdas lijkt meer op dat van een neushoorn, de onderste kiezen op die van een nijlpaard en de hoefachtige nagels doen denken aan de voorouder van het paard. De hersenen, pootwortelbeentjes en testikels van een klipdas lijken echter meer op die van een olifant dan op die van een knaagdier. DNA-onderzoek heeft dan ook bevestigd dat klipdassen, olifanten en zeekoeien familie van elkaar zijn.

Begin de dag met een zonnebad

Hoewel rotsklipdassen warmbloedig zijn en dus hun eigen lichaamstemperatuur op peil moeten kunnen houden, kunnen ze geen extreme temperaturen aan. Ze laten daarom soms hetzelfde gedrag als reptielen zien om hun lichaamstemperatuur te regelen. Zo komen ze ’s ochtends vroeg nog niet uit hun hol, omdat het dan nog te koud is. Zodra ze naar buiten komen, gaan ze eerst een uur zonnebaden. Op het warmste moment van de dag zoeken ze de schaduw weer op.