De roelroel, een kleine bosfazant, leeft verspreid over een groot gebied dat loopt van Zuid-Myanmar, tot Thailand, Maleisië, Brunei en verschillende eilanden in westelijk Indonesië. Daar komt hij voor in loofwouden, bamboebossen en op dichtbegroeide laaglanden.

Wat eet hij graag?

De roelroel krabt de grond open op zoek naar grote kevers, houtmieren en kleine slakken. Ook eet hij zaden en vruchten of resten fruit die andere dieren gemorst hebben.

Nest

Roelroels maken meestal een groot, dicht nest op de grond. Ze gooien bladeren en ander plantmateriaal over zich heen, totdat ze zichzelf ingebouwd hebben. In de lege ruimte legt het vrouwtje haar eieren. Het nest heeft maar aan een kant een opening. Soms maken ze een simpel nest, bestaande uit een enkel kuiltje van bladeren. 

Vrouw en man

Er is een groot verschil in de kleuren van het verenpak van de roelroelhaan en de hen. De haan heeft glanzende zwarte veren die groen, blauw en paars glimmen in het licht. Opvallend is de felrode rand om zijn ogen en zijn kastanjebruine waaierachtige kuif. De hen, het vrouwtje, heeft daarentegen een olijfgroen lijf met bruine vleugels en een grijs hoofd. Zij kan dankzij haar schutkleur veilig het nest bouwen en voor de jongen zorgen. De man zorgt goed voor zijn partner; hij zal haar altijd eerst laten eten en de lekkerste dingen eruit laten halen. Roelroels leven tijdens de broedtijd in monogame paartjes. Buiten de broedtijd leven roelroels ook in monogame paartjes, maar dan met meerdere paartjes in kleine groepen van zeven tot vijftien dieren.
 

Is geadopteerd door: