De reuzentoekan leeft in tropische gebieden in Zuid-Amerika. De reuzentoekan is erg afhankelijk van het aanbod van rijpe vruchten. Daarom trekken ze van gebied naar gebied om genoeg voedsel te vinden.

Wat eet hij graag?

Vruchten als guave, sinaasappels en vijgen kunnen op lastige plaatsen hangen. Maar met zijn sterke tenen en een acrobatisch trucje, het ondersteboven hangen aan een boomtak, kan de reuzentoekan er toch bij.

Bloedtoevoer 

De reuzentoekan is de grootste toekan ter wereld. Ook heeft hij van alle vogels de grootste snavel ten opzichte van het lichaam. Zo is de snavel gemiddeld 20 cm lang en is de hele toekan 60 cm groot. De reuzentoekan kan de bloedtoevoer naar de snavel veranderen. Om af te koelen stroomt er meer bloed doorheen, zodat de vogel meer warmte kan afstaan aan de lucht.

Vriend en vijand 

De reuzentoekan eet soms eieren van de met uitsterven bedreigde hyacinthara op. Maar, de reuzentoekan verspreidt ook de zaden van de maduvi-boom, waar de hyacinthara zijn nesten in bouwt. De hyacinthara heeft dus zowel voor- als nadeel van de reuzentoekan.