Polynesische boomslakken leven in de bossen van Frans-Polynesië. Frans-Polynesië wordt gevormd door talloze eilanden in de Grote Oceaan, waaronder Tahiti.

Wat eet hij graag?

Zoals de naam al aangeeft leven Polynesische boomslakken in bomen. Ze eten verrotte planten, wat ze tot echte ‘afvalverwerkers’ maakt en waardoor ze een belangrijke rol hebben in het ecosysteem.

Variërende familie

Tussen de vele soorten Polynesische boomslakken bestaat een enorme variatie in schelpenpatroon en -kleur. Ze werden dan ook eeuwenlang verhandeld tussen de Polynesische eilanden om sieraden  mee te maken.

Bedreigd

De familie van de Polynesische boomslak kent 127 soorten, waarvan 100 Partula-soorten. Echter veel soorten zijn uitgestorven door de introductie van een vleesetende slakkensoort (Euglandina roseaop Tahiti, die de boomslakken opeet en hun ecosysteem bedreigt. Van de 100 Partula-soorten zijn er 15 ernstig bedreigd, 11 alleen nog aanwezig in dierentuinen en 51 geheel uitgestorven.

Natuurbehoudsproject

Om de laatste overgebleven Polynesische boomslakken te redden is een natuurbehoudsproject opgezet. ARTIS helpt mee aan dit internationale natuurproject. In het Insectarium worden drie soorten Polynesische boomslakken (Partula nodosa, Partula hyalina en Partula affinis) gekweekt om daarna weer te worden uitgezet in het wild.