Pinché-aapjes leven in het tropisch regenwoud en open bosgebieden in het noordwesten van Colombia. Ze zijn zeer gevoelig voor veranderingen in hun leefgebied, wat ze erg kwetsbaar maakt.

Wat eet hij het liefst?

Pinché-aapjes eten voornamelijk insecten en fruit, maar ook boomsappen, planten, kleine gewervelde dieren en vogeleieren. Om voldoende vocht binnen te krijgen, likken ze aan boombladeren die vochtig zijn door regen of mist.

Indringers afschrikken

Als er indringers in het territorium van de pinché-aapjes komen, vallen ze deze niet fysiek aan. Ze proberen de indringers af te schrikken door hard te roepen en hun herkenbare witte haren op hun kop en nek overeind te zetten. Daarbij tonen ze hun achterste en geslachtsdelen aan de indringers als waarschuwing.

Ernstig bedreigd

Pinché-aapjes zijn ernstig bedreigd. Hun leefgebied wordt vernietigd door het kappen en verbranden van bos om landbouwgrond te creëren. Een andere oorzaak van hun bedreigde status is de illegale handel in deze aapjes.