Pilobolus is een geslacht van schimmels dat op poep van planteneters leeft. Om zich voort te planten, schieten deze schimmels hun sporen weg met een gigantische snelheid. Een straaljager is er niets bij.

Sneller dan een pistool

Net als andere schimmels verspreidt Pilobolus sporen om zich (geslachtelijk) voort te planten. Dit doet hij op een spectaculaire manier. Hij schiet zijn sporen namelijk met enorme snelheid weg. Een kogel schiet met een kracht van 9 G (± 335 km/u) uit een pistool. Achter de Pilobolus-sporen zit tijdens het afvuren een kracht van wel 20.000 G. Als je dit om zou rekenen, halen deze sporen een snelheid van wel 720.000 km/u.

Groeien in poep

Onder de zwarte spore in de schimmel zit een blaasje gevuld met water. Als de druk te hoog wordt, barst dit blaasje en schiet de spore weg. Zo komen de sporen bijvoorbeeld terecht op het gras, waar hongerige herbivoren ze opeten en na verloop van tijd weer uitpoepen. In de poep groeien de sporen uit tot nieuwe Pilobolus-schimmels.

Micropia

Wil je Pilobolus in het echt bekijken? In ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kan dat. Op micropia.nl kun je je bezoek plannen en alvast een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van microben.