Penseelzwijnen leven in Centraal- en West-Afrika. Voornamelijk in tropisch bosgebied, maar ze komen ook voor in moerasgebieden en op de steppe en savanne. Overdag trekken penseelzwijnen zich terug in het struikgewas en rusten ze uit. In de avond en ’s nachts zijn ze actief.

Wat eet hij het liefst?

Als het op eten aankomt zijn penseelzwijnen niet kieskeurig. Wortels, knollen, fruit, eieren, reptielen en kleine zoogdieren gaan er allemaal goed in. Met hun neus wroeten ze in de grond op zoek naar voedsel. Vaak volgen ze de sporen van een groep chimpansees, die nog wel eens voedsel op de grond laten vallen. Ook luisteren ze naar de geluiden van vruchtetende vogels, die een aanwijzing kunnen zijn voor voedselbronnen.

Oren als penselen

Het penseelzwijn dankt zijn naam aan de lange haren aan zijn oren. Deze haren lijken op kwastjes. Het mannetje is te herkennen aan knobbels, een soort wratachtige uitstulpingen, op zijn kop.

Dappere vechter

Penseelzwijnen leven in een groep. Hun grootste vijanden zijn de mens en het luipaard, waarvoor ze een voedselbron vormen. In principe vluchten ze als er gevaar dreigt. Maar als er jongen in de groep zijn is het moeilijk om te vluchten, dan verdedigen penseelzwijnen zich fel en vallen hun vijand aan.